Közellenség lett a disznóhús? Így vélekednek róla a magyarok

Jankovics Anna
Írta: ,
Közellenség lett a disznóhús? Így vélekednek róla a magyarok

Nem rég ezt olvastam egy közösségi oldalon: ,,Míg meg nem kóstoltam az oroszlánt, nekem a disznó az állatok királya.” És valóban, mi magyarok oda vagyunk a disznóhúsért, akár bevalljuk, akár nem. Mára a disznóhús, a disznózsír a konyhákban az első számú közellenség lett.

A disznóhús

Mindenki hallott a mangalicáról, ami attól más, mint a többi sertéshús, hogy félvad fajta lévén, kevés benne az a zsírsav, ami káros. Más a hús rostjainak az összetétele is. Ma már nagyon komolyan leszabályozzák a fajta tenyésztését.

Míg egy átlagos sertés hormonokkal kevert, génmódosított tápot eszik, a mangalica etetése nagyon komolyan le van szabályozva. Emiatt egészséges a mangalica hús. Tehát, tévedés azt hinni, hogy a mangalica mára ,,procc” malac lett, inkább arról van szó, hogy költséges betartani a tartási szabályokat.

A disznóhús karrierje

Miért éppen a disznó lett országunk első számú ételalapanyaga? A válasz egyszerű: mert a disznó megeszik szinte mindent.

Konyhai maradékokon, a silányabb, kertben termett terményeken nevelték fel, így fenntartása olcsó és praktikus volt, e mellet nagy mennyiségű fehérje és zsíralapú élelemhez juttatta a családot.

Vidéken igen komoly fizikai munkát végeztek nap, mint nap, fehérje és szénhidrát alapú tápanyagra volt tehát szükség. A disznóhús tehát a magyarok életében a kezdet és a vég, az örök.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv