A koriander egészségügyi csodái – Próbáld ki petrezselyem helyett is!

Marity Mira
Írta: ,

A magyar konyha egyik alapvető fűszere a petrezselyem, és annak áldásos hatásait senki nem vitatja. De vajon miért ne újíthatnál egy kicsit? Miért ne varázsolhatnád pikánsabbá, egzotikusabbá a családi ebéd ízeit a különleges korianderrel?

Mi az a koriander?

Az üde, zöld petrezselyemcsokorhoz nagyon hasonló küllemű koriander az indiai szubkontinensről származik, az ott élő emberek pedig híresek egészséges táplálkozási szokásaikról és az európainál jóval magasabb élettartamukról. A koriander egy zellerféle fűszernövény, amely gyógynövényként is remekül helytáll.

A levele és a magja is fogyasztható, frissen és őrölve is emeli a kulináris élvezeteket a különleges aromájával.

Sok ember számára azonban mégsem ismert, hogy milyen pozitív egészségügyi hatással van a szervezetünkre. Tizenegyféle esszenciális illóolaj van benne, és hatféle hasznos sav – beleértve a C-vitaminként ismert aszkorbinsavat. A Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem is fellelhető a zöld növényben.

Véd az oxidatív károsodás ellen

A koriander az egyik legerősebb antioxidáns-forrás. Az olyan fenolos vegyületei, mint a katechin, az alkanál és az apigenin akadályozzák a sejtkárosodási folyamatokat. Ezek az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök megkötésében, mérsékelve ezzel a daganatos sejtek kialakulásának veszélyét.

A legújabb rákkutatási tanulmányok a koriandert ezért a rák kezelésére szolgáló potenciális kiegészítőnek tartják.

Kimutatták, hogy a növény gyökeréből származó kivonat gátolja a DNS károsodását, a laboratóriumi vizsgálatok pedig azt bizonyították, hogy a koriander hatóanyagai elősegítik a ráksejtek pusztulását.

Kezeli a cukorbetegséget

A koriander megelőző hatásairól írt tanulmány, amely a Journal of Food Science-ben jelent meg, megállapította, hogy a növény szárából és leveléből származó fitovegyületek csökkentették a vércukorszintet a kísérletekben résztvevő diabéteszes patkányok szervezetében. A kutatók szerint a koriander növényi komponensei pozitív hatással vannak a cukorbetegség kontrollálására, vagyis serkentik az inzulintermelő béta-sejtek működését.

Karbantartja a koleszterint

Azoknál a kísérleti patkányoknál, amelyeket magas koleszterintartalmú élelmiszerrel tápláltak, a koriander kivonat segítségével alacsonyabb LDL-koleszterin- és triglicerid-szintet értek el a kutatók. Ami ugyanolyan fontos, hogy ez a gyógynövény segít növelni a „” HDL-koleszterin szintjét is, amely preventív védelmi vonalként szolgál számos veszélyes megbetegedés ellen.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv