Ketreces, alternatív, vagy bio? Milyen tojást vegyél?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokan manapság még mindig kizárólag ár alapján döntenek, amikor vásárolnak – nem kivétel ez alól a tojás sem. Mégis, nem árt tisztába kerülnöd azzal, mit is jelentenek a jelölések, továbbá mit takar az, ha egy tojás ketreces, alternatív, vagy éppen bio tartásból származik.

A legolcsóbb sajnos itt is a legrosszabb, de már legalább nem katasztrofális a helyzet (csupán borzasztó). Egészen 2012-ig, amíg az Európai Unió nem szabályozta a tyúkok tartását, 5-7 tyúk élte életét egy 50cm X 50cm-s ketrecben.

Ehhez képest annyit javult a helyzet, hogy egy kb. A4-es lap méretnyi hely jut manapság egy ketreces tojónak. Ez még mindig nagyon kevés, és arról nem beszéltünk, hogy ezek a tyúkok sosem látják a napvilágot, nem érintkeznek egymással, kapirgálásról és változatos táplálkozásról pedig szó sem lehet.

A ketreces tojás jelölőszáma a 3-as. Legyen bármilyen csábító a csomagolás, ha ezt a számot látod a tojáson, akkor ketreces tartásból származik.

Alternatív, vagy mélyalmos tojás

A mélyalmos tojás már egy fokozottal elviselhetőbb körülményeket biztosít a tyúkoknak. Ezek az állatok még mindig zárt térben élnek, de egy nagyobb területen, szabadon és együtt mozoghatnak.

Van lehetőségük porfürdőzni, fészekbe tojni. Léteznek olyan tenyésztők, akik nem használják ki a maximális állománysűrűséget (9 tyúk/m2), illetve törekszenek a barátságosabb, fényesebb környezetre.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mélyalmos tartású tyúkok sem jutnak ki sosem a szabadlevegőre. E tartási módot 2-es kóddal jelölik a tojásokon, tehát ha ilyet veszel, tudni fogod, hogy már nem a legrosszabb körülmények között tartott tyúkok tojásait vásárolod meg.