Ketreces, alternatív, vagy bio? Milyen tojást vegyél?

Írta: ,

Sokan manapság még mindig kizárólag ár alapján döntenek, amikor vásárolnak – nem kivétel ez alól a tojás sem. Mégis, nem árt tisztába kerülnöd azzal, mit is jelentenek a jelölések, továbbá mit takar az, ha egy tojás ketreces, alternatív, vagy éppen bio tartásból származik.

1/5 Ketreces tojás

A legolcsóbb sajnos itt is a legrosszabb, de már legalább nem katasztrofális a helyzet (csupán borzasztó). Egészen 2012-ig, amíg az Európai Unió nem szabályozta a tyúkok tartását, 5-7 tyúk élte életét egy 50cm X 50cm-s ketrecben.

Ehhez képest annyit javult a helyzet, hogy egy kb. A4-es lap méretnyi hely jut manapság egy ketreces tojónak. Ez még mindig nagyon kevés, és arról nem beszéltünk, hogy ezek a tyúkok sosem látják a napvilágot, nem érintkeznek egymással, kapirgálásról és változatos táplálkozásról pedig szó sem lehet.

A ketreces tojás jelölőszáma a 3-as. Legyen bármilyen csábító a csomagolás, ha ezt a számot látod a tojáson, akkor ketreces tartásból származik.

Alternatív, vagy mélyalmos tojás

2/5 Alternatív, vagy mélyalmos tojás

A mélyalmos tojás már egy fokozottal elviselhetőbb körülményeket biztosít a tyúkoknak. Ezek az állatok még mindig zárt térben élnek, de egy nagyobb területen, szabadon és együtt mozoghatnak.

Van lehetőségük porfürdőzni, fészekbe tojni. Léteznek olyan tenyésztők, akik nem használják ki a maximális állománysűrűséget (9 tyúk/m2), illetve törekszenek a barátságosabb, fényesebb környezetre.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mélyalmos tartású tyúkok sem jutnak ki sosem a szabadlevegőre. E tartási módot 2-es kóddal jelölik a tojásokon, tehát ha ilyet veszel, tudni fogod, hogy már nem a legrosszabb körülmények között tartott tyúkok tojásait vásárolod meg.

3/5 Szabadtartású tyúkok tojásai

Ami korábban alapvető és megszokott volt, az mostanság ritka a tyúkok életében – bár úgy tűnik, elsődlegesen a nyugati országokban egyre többet fordulnak ismét ehhez a lehetőséghez.

Mit is jelent a szabadtartás? Azt, hogy az állatok úgy élnek, mint régen, vidéken: fészekládákkal felszerelt házakat használhatnak, ahova éjszakára, illetve a tojásrakás idejére behúzódhatnak.

Sokat vannak a szabadlevegőn, többségüket ugyancsak ott etetik és itatják, bár ez már történhet fedett helyen is.

Ezek a tojások természetesen a legdrágábbak közé tartoznak a piacon, nem csak a tartásmód miatt, hanem az ebből eredő, magas minőségük végett. Jelölésük az 1-es számmal történik.

4/5 Bio, vagy ökológiai tojások

Az ökológiai tartási rendszer tojásai a 0-s kódot viselik.

Fontos megjegyezni, hogy az ebbe, illetve a szabadtartású csoportba tartozó tyúkok alig, vagy egyáltalán nem kapnak antibiotikumokat, szemben a túlzsúfolt, rossz körülmények között tartott társaik.

Az ökológiai rendszerben tartott tyúkok jó idő esetén a szabadban tartózkodnak, ahol füves terepen mozoghatnak, egyszóval élvezhetik azt az életet, amit, természetüknél fogva eleve igényelnek.

Ebben a tartásrendszerben a tyúkok tápláléka szinte teljesen organikus eredetű, ami meglátszik a sárgájukban is: minél szebb, narancsosabb vagy élénkebb egy tojás sárgája, annál egészségesebb körülmények között élt az állat.

Miért olyan drágák? Kép forrása: rhyzhov/depositphotos.com

5/5 Miért olyan drágák?

Most, hogy jobban átlátod a rendszert, bizonyára számodra is világossá vált, miért olyan drágák az ökológiai és a szabadtartású tyúkok tojásai. Meg kell említenünk azt is, hogy a természetes tartási körülmények több kockázattal járnak a gazdák számára.

Ez megnyilvánul többek között a vadkárban (pl.nyest, róka rabolja ki a tyúkólat), és bizonyos betegségekben is, amik könnyebben terjednek az olyan állatok között, amik nem kapnak rendszeresen antibiotikumot.

A döntés a te kezedben is ott van, és ne gondold, hogy egy család nem számít! A tojás pont olyan élelmiszer, amiből éves szinten rengeteget felhasználunk, és ha már a felét le tudod cserélni jobb minőségűre, azzal magatoknak, és tyúkok ezreinek is segítesz.