5 mítosz a készételekkel kapcsolatban

Téklesz Rita
Írta: ,

Ha meghallod, hogy „készétel”, biztos valahol benned is felsejlik néhány negatív címke – a köztudatban az él, hogy az egészséges étkezésbe nem férnek bele az előre csomagolt ételek, pedig ez nem feltétlenül van így. Persze, azért készétel és készétel között is óriási különbségek lehetnek, ami a minőséget illeti, de az általános tévhiteket érdemes eloszlatni, hiszen egyáltalán nem jelenthető ki tényszerűen, hogy az előre elkészített ételek rosszak. (X)

Mítosz 1.: Túl vannak sózva, cukrozva

A készételekkel kapcsolatban azért terjeng annyi negatív mítosz, mert a vásárló nem látja, hogyan készülnek és mik kerülnek a dobozba valójában. Sokan gondolják, hogy tele vannak felesleges összetevőkkel, adalékanyagokkal, vagy értelmetlen mennyiségű sót, cukrot tartalmaznak, ez azonban nagyban függ a minőségtől is.

Minden dobozon fel kell tüntetnie a gyártóknak az összetevők listáját és azt, hogy miből mennyit tartalmaz az adott étel, ezért könnyen megbizonyosodhatsz a készétel kalóriatartalmáról, ha megnézed ezt a felsorolást. Ha valóban jó minőségű terméket választasz, meglátod, hogy nincs telenyomva felesleges sóval és cukorral.

Mítosz 2.: Nincs semmi ízük

A másik gyakori előfeltételezés az előző pont ellenkezője: hogy a készételek ízetlenek, semmilyen gasztronómiai élvezetet nem nyújtanak. Ez ismét csak a minőségtől függ. Ha jó alapanyagokból készül, olyan finom lehet, hogy megnyalod utána mind a 10 ujjad. Nem véletlenül adnak meg olyan rövid lejárati határidőt, hiszen frissen készítik el, és ha rövid időn belül fogyasztod, olyan lehet, mintha te magadnak főzted volna.

5 mítosz a készételekkel kapcsolatban

Kép forrása: Rawpixel/Depositphotos.com

Mítosz 3. A készételek drágák

Természetesen ez viszonyítás kérdése, azonban az biztos, hogy ma már gazdaságos, minőségi készételeket is találni a boltok polcain. Sőt, ha utánaszámolsz, még jobban is megérheti, mint magadnak bevásárolni az alapanyagokat és megfőzni otthon. Ráadásul nem csak pénzt, hanem időt is spórolhatsz így, ami legalább akkora érték.

Bien tipp: a SPAR enjoy. kínálatában tartalmas főételeket, salátákat és szendvicseket találhatsz, amelyek eloszlatnak minden készételekkel kapcsolatos tévhitet. Minőségi alapanyagokból készülnek, laktatóak és finomak, ráadásul csak kiszaladsz érte ebédszünetben, és már eheted is!

5 mítosz a készételekkel kapcsolatban

Mítosz 4.: Nem lehet jól lakni velük

Sokan azért nem szeretik a készételeket, mert úgy vannak vele, hogy azok túl kis adagok és nem lehet velük jól lakni. Azért ez is elég relatív – függ attól, hogy mennyire vagy éhes, mekkora adagokat szoktál általában enni, és természetesen az adott terméktől is. A készételeket általában úgy porciózzák, hogy az egy felnőtt ember számára ajánlott normál adag legyen, így az biztos, hogy elegendőek ebédre/vacsorára, és nem is mindig az a jó, ha degeszre esszük magunkat.

Mítosz 5.: A készételek egészségtelenek

Talán ez a leggyakoribb tévhit, és ezt érdemes a leginkább megcáfolni. Persze itt ismét érdemes leszögezni, hogy minőségtől függ, de egy előre csomagolt étel is lehet értékes tápanyagokban gazdag és egészséges! Ha friss és válogatott alapanyagokból készül, pont olyan, mintha magadnak főzted volna otthon. És az otthoni ételt is meg szoktad mikrózni, akár csak a készételt, ezért nem kell félni tőle.