A kemény héjú gyümölcsök veszélyei

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
A kemény héjú gyümölcsök veszélyei

A dió, a mogyoró, a földimogyoró, a mandula és a gesztenye kedvező élettani hatásait már ismerjük. Egyes tényekről azonban ritkán esik szó. Például arról, hogy ezek a gyümölcsök rendszertanilag nem állnak közeli rokonságban egymással. Többségük fán terem, viszont a földimogyoró hosszú, föld alatti kocsányokon nő (ezért is hívják földimogyorónak), és a hüvelyesek közé tartozik. Száraz tokja a borsó és a bab hüvelyének felel meg. Cikkünkben fogyasztásuk hátrányairól is írtunk.

Sok kalória

Nagy az energiatartalmuk, ezért nem ajánlatos marékszámra fogyasztani belőlük, csak néhány szemet, legfeljebb 5-10 dkg-ot.

Legtöbbjük több mint 500-600 kalóriát tartalmaz 10 dkg-onként, míg ugyanennyi gesztenyében csak 170 kcal van.


Ismered a bűnösöket? Ártalmatlannak tűnő, mégis kalóriadús finomságok


A dió, a mogyoró és a földimogyoró különösen gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek létfontosságúak a szövetek zavartalan növekedéséhez és fejlődéséhez.

De mértékkel kell fogyasztanod, ha vigyázni szeretnél az alakodra.

Penészesedés

A kemény héjú gyümölcsöket hűvös, száraz helyen kell tárolni, mert könnyen penészednek.

A penészgombák némelyike mérgező anyagot termel, ezért olyan gyümölcsöt soha ne fogyassz, amelyiknek a héján vagy a magján a penész legcsekélyebb nyoma felfedezhető.

A trópusi országokban a penészes gyümölcsök még sokkal mérgezőbb, májrákot okozó vegyületeket, ún. aflatoxinokat is tartalmazhatnak. Ezekre az 1960-as években figyeltek fel

Angliában, amikor súlyos járványos májbetegség pusztított a földimogyorós táppal etetett pulykák között. Az aflatoxint termelő gombák a földimogyorót különösen fertőzik.

Vásárláskor legbiztonságosabb az előre csomagolt földimogyoró. A madáreledelként árusított földimogyorót tartsd elzárva a gyerekek elől.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!