5+1 kellék, ami minden kávéimádó otthonában kell, hogy legyen

Schuster Borka
Írta: ,

Ha nem csak azért iszod a kávédat, hogy valahogyan elinduljon a nap, hanem tényleg fontos is a számodra, hogy amit iszol, az kiváló minőségű, élénkítő eszpresszó, vagy kényeztető, lágy latte legyen, akkor biztosan te sem éred be az instant kotyvalékokkal. Az igazi kávéimádók ezekkel az eszközökkel dolgoznak. (x)

1. Aromazáró tégelyek

Egy igazi kávéimádó frissen őrli a kávébabot, de ha mégis előre ledarált kávét használsz, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy gyakorlatilag hermetikusan elzárva tartsd azt a külvilágtól. Az aromazáró csomagolások megbontva nagyon gyorsan elengedik a kávékban rejlő, intenzív aromát, így gyorsan romlik a kávé minősége, következésképpen a belőle készíthető ital is kevésbé lesz aromás, ízletes és illatos.

2. Kávédaráló

Kézi vagy gépi, a kávédaráló elengedhetetlen kelléke a kávéimádó otthonának, hiszen semmiből nem készül olyan finom ital, mint a frissen őrölt kávészemekből. Az igazi kávéértő persze azt is tudja, hogy egy daráló nem feltétlenül jó mindenre, hiszen a különböző italokhoz különböző kávészemek és különböző finomságú őrlemények szükségesek.

3. Tejkiöntő és tejhabosító

Időről időre minden kávérajongó szívesen kényezteti magát egy krémes kapucsínóval vagy egy lágy tejhabbal gazdagított lattéval.

A fém tejkiöntő elengedhetetlen ahhoz, hogy a lágy tejhabhoz szükséges megfelelő hőmérsékletet elérjük. Egy másik fontos kellék a kézi tejhabosító (hacsak nincs olyan kávégépünk, ami a tej felgőzöléséről is gondoskodik).

Profi készülék nélkül, kizárólag kézzel dolgozva a tejhabosítás trükkös dolog lehet, de egy latterajongónak ez nem állhat az útjába, hiszen a desszertnek is beillő kávécsemege megér egy kis plusz munkát.

4. Tömörítő

A portafilterbe helyezett kávét egyenletesen kell eloszlatnunk, hogy amikor a forró víz nagy nyomással megérkezik, mindenhol egyenletes ellenállás várja, és a lefőtt kávé minősége homogén legyen. Ezt a célt szolgálja a tömörítő.

Létezik belőle lapos (flat) és domború (convex) kivitel is. A baristák többnyire az utóbbit részesítik előnyben, de a lényeg igazából az, hogy a tamper tökéletesen illeszkedjen a portafilterbe.

5. Barista mérleg

Nagyon nem mindegy, hogy a kávéfőzőnkbe mennyi kávét teszünk, a legtöbb digitális mérleg pedig nem képes a nüansznyi különbségek kimutatására. A digitális barista mérlegek akár már 0,1 grammot is képesek mérni, így mindig a segítségedre lesznek, hogy pontosan annyi kávét tegyél a kávéfőzőbe, amennyit használni szeretnél.

Vannak, akik erre a célra digitális mérőkanalat használnak, így a már megőrölt kávét egyetlen mozdulattal tudják a megfelelő mennyiségben az aromazáró csomagolásból kivenni és a kávégépbe tenni.

+1. A kávégép, ami mindezt egyszerre tudja

Ha fontos számodra, hogy kávéházi minőségű kávét igyál, ám nincs időd minden reggel darálásra, mérlegelésre, igazításra, vagy nem érzed elegendőnek a tudásodat ahhoz, hogy a tökéletes kávé lefőzéséhez szükséges paramétereket előállítsd, akkor érdemes beruházni egy automata kávégépre, ami mindezt gombnyomásra is tudja.

A Philips LatteGo 3200 öt különböző, népszerű kávéital lefőzésére használható, megdarálja a szükséges mennyiségű kávészemeket, tejet habosít és akár két csésze kávét is készít egyidejűleg.

Amellett, hogy gyakorlatilag saját baristád lesz vele, teret enged a személyes preferenciák beállításának is, hiszen szabályozhatod a vízhőmérsékletet és az őrlési fokozatot is, hogy a végeredmény valóban olyan legyen, ahogyan azt te szereted.

Érdekel a kávézás? Olvasd el a többi cikkünket is a témában!