Kávéfüggő vagy? Így számolhatsz le vele!

Írta: ,

A kávé egy szuper dolog, hiszen felpörget, energiát ad, felmelegít és ennek tetejébe még isteni finom is. Jó ürügy arra, hogy szünetet tarts a munkában vagy egy kicsit felfrissülj vele, de akkor már lehet, hogy túlzásba viszed, ha naponta öt-hat kávénál is többet iszol. Lehet, hogy úgy érzed, hogy már immunis vagy a koffeinre, így mindegy, hogy mennyit iszol, de a szervezeted néha megérdemel egy kis pihenést. Lássuk, hogyan csökkentheted a napi kávéadagokat!

Aludj! Kép forrása: issuu.com

1/6 Aludj!

Nyilvánvaló, hogy a kávé akkor kell a legjobban, amikor nem aludtál eleget, amikor nem vagy kipihent vagy amikor sokáig fent kell maradnod valami miatt és bírnod kell energiával.

Lehet, hogy ezzel most elkeserítünk, de sajnos úgy tűnik, hogy hosszútávon nem tudod az alvást koffeinnel helyettesíteni, hiszen a túlzott kávéfogyasztástól sem kipihentebb, sem fittebb nem leszel, maximum a koffeinre fogsz egyre jobban rászokni.

Ha van rá mód, akkor csípj le az estédből és a reggeledből fél-fél órát, hiszen ezzel már egy teljes órát nyerhetsz, ami nagyon-nagyon sokat számít, ha alvásról van szó.

Ne lepődj meg, hogy ha kevesebb koffeint viszel be, az alvás is könnyebben megy majd, hiszen az egyik hat a másikra, a lényeg, hogy valahol elkezdd!

 

Étkezz rendesen! Kép forrása: dailylin.nl

2/6 Étkezz rendesen!

Ha rendesen étkezel és legalább napi ötször eszel megfelelő ételeket, ami idővel rutinná alakul, akkor biztosan kevesebb kávét kívánsz majd.

Sokszor ugyanis akkor iszol kávét, amikor valójában szomjas vagy éhes vagy, de valahogy a kávé kézenfekvőbb megoldás.

Próbáld ki egy hétig, hogy a reggeli kávé helyett (vagy mellett) eszel valami reggelit, mindig gondoskodsz valami ebédről és este sem fekszel le úgy, hogy nem ettél semmit.

Ami az étkezés mellett ugyanolyan fontos, hogy a napi egy-két kávéd minőségi és finom legyen.

Ha instant vagy gépi kávéval próbálod jutalmazni magad, akkor a kávézást nem egy feltöltődésnek vagy a nap fénypontjának éled majd meg, amit pedig megérdemelnél.

Azaz add meg a módját, és inkább kevesebbszer, jobbat igyál!

 

3/6 Legyen nálad mindig valami harapnivaló

Próbáld ki, hogy mindig, amikor megkívánsz egy kávét, vársz még öt percet és csak utána indulsz el a kávéfőző felé.

Ebben az öt percben próbáld meg felmérni, hogy mi az, amire valójában szükséged van, igyál néhány korty vizet, egyél meg egy müzliszeletet, néhány magot vagy egy kis gyümölcsöt vagy esetleg főzz magadnak egy teát.

Ha ezek megvoltak, letelt az öt perc, és semmi nem használt, akkor készítsd el a kávéd és élvezd ki a pillanatot. Ha viszont úgy érzed, hogy használt a harapnivaló, akkor szuper, úgy tűnik, működik a taktika!

Mozogj! Kép forrása: femme-cafe.tumblr.com

4/6 Mozogj!

A mozgás fontos része kell, hogy legyen a mindennapjaidnak, hiszen így elkerülheted, hogy folyamatosan fáradtnak és lassúnak érezd magad.

Persze az lenne a legjobb, ha egy héten akár többször is eljutnál edzeni, hiszen így nem csak folyamatosan átmozgatnád magad, de a stresszt is ki tudnád egy kicsit engedni.

Ha erre úgy érzed, hogy nincs időd vagy még csak most jössz bele, akkor az is sokat használ, ha a lift helyett a lépcsőt választod, telefonálás közben felállsz és sétálgatsz vagy autó helyett néha biciklire váltasz.

Lehet, hogy elsőre nem tűnik úgy, hogy közvetlen összefüggés lenne a kávé és a mozgás között, de ha kipróbálod, te is észreveszed majd, hogy kevésbé fogod kívánni ezt a sok-sok koffeint.

Tarts szünetet! Kép forrása: 68.media.tumblr.com

5/6 Tarts szünetet!

Amikor teljesen belefeledkezel a munkába vagy a tanulásba és csak azt veszed észre, hogy már csak bámulod a képernyőt és szinte pislogni is elfelejtesz, akkor elsőre az jut eszedbe, hogy itt már csak a kávé segíthet.

Lehet, hogy egy kávé is feldob, de jobban teszed, ha egy kicsit felállsz, megtöröd a rutint, előveszel valami mást, és 10-15 perc múlva visszatérsz a félbehagyott feladathoz.

Ilyenkor ugyanis átkattan az agyad, adsz neki egy kis időt arra, hogy pihenjen, így a szünet után sokkal hatékonyabb és pontosabb leszel, mintha csak egy kávét dobtál volna be!

Sokszor lehet, hogy ott buksz el, hogy mindenki lemegy kávézni az irodából vagy minden reggel a kedvenc kávézód mellett sétálsz el, aminek egyszerűen nem tudsz ellenállni.

Nem is kell, csak szabj korlátokat, heti 1-2 alkalom, a többi esetben pedig vegyél egy teát, egy chai lattét vagy valami frissítő smoothiet!

Helyettesítsd! Kép forrása: coffeeandcrayons.net

6/6 Helyettesítsd!

Amikor úgy érzed, hogy epekedsz egy forró bögre kávéért, akkor valójában a legtöbbször a szervezeted nem is erre vágyik.

Reggel lehet, hogy jobban esne egy pohár víz, ami ugyanúgy beindítja az anyagcseréd, mint a koffein, sőt bármilyen meglepő, a kávéd a reggelidet sem helyettesítheti.

Amikor ebéd után kávét kívánsz, lehet, hogy csak egy kis friss levegőre vagy egy finom teára van szükséged, délután, amikor egy újabb energialöket kell, akkor pedig helyettesítheted valamilyen egészséges, édes nasival, hiszen valószínűleg csak egy kis cukorra vágysz, nem feltétlenül a koffeinre van szükséged.