Kávéfüggő vagy? Így számolhatsz le vele!

Stumpf Bea
Írta: ,

A kávé egy szuper dolog, hiszen felpörget, energiát ad, felmelegít és ennek tetejébe még isteni finom is. Jó ürügy arra, hogy szünetet tarts a munkában vagy egy kicsit felfrissülj vele, de akkor már lehet, hogy túlzásba viszed, ha naponta öt-hat kávénál is többet iszol. Lehet, hogy úgy érzed, hogy már immunis vagy a koffeinre, így mindegy, hogy mennyit iszol, de a szervezeted néha megérdemel egy kis pihenést. Lássuk, hogyan csökkentheted a napi kávéadagokat!

Aludj! Kép forrása: issuu.com

Nyilvánvaló, hogy a kávé akkor kell a legjobban, amikor nem aludtál eleget, amikor nem vagy kipihent vagy amikor sokáig fent kell maradnod valami miatt és bírnod kell energiával.

Lehet, hogy ezzel most elkeserítünk, de sajnos úgy tűnik, hogy hosszútávon nem tudod az alvást koffeinnel helyettesíteni, hiszen a túlzott kávéfogyasztástól sem kipihentebb, sem fittebb nem leszel, maximum a koffeinre fogsz egyre jobban rászokni.

Ha van rá mód, akkor csípj le az estédből és a reggeledből fél-fél órát, hiszen ezzel már egy teljes órát nyerhetsz, ami nagyon-nagyon sokat számít, ha alvásról van szó.

Ne lepődj meg, hogy ha kevesebb koffeint viszel be, az alvás is könnyebben megy majd, hiszen az egyik hat a másikra, a lényeg, hogy valahol elkezdd!

 

Étkezz rendesen! Kép forrása: dailylin.nl

Ha rendesen étkezel és legalább napi ötször eszel megfelelő ételeket, ami idővel rutinná alakul, akkor biztosan kevesebb kávét kívánsz majd.

Sokszor ugyanis akkor iszol kávét, amikor valójában szomjas vagy éhes vagy, de valahogy a kávé kézenfekvőbb megoldás.

Próbáld ki egy hétig, hogy a reggeli kávé helyett (vagy mellett) eszel valami reggelit, mindig gondoskodsz valami ebédről és este sem fekszel le úgy, hogy nem ettél semmit.

Ami az étkezés mellett ugyanolyan fontos, hogy a napi egy-két kávéd minőségi és finom legyen.

Ha instant vagy gépi kávéval próbálod jutalmazni magad, akkor a kávézást nem egy feltöltődésnek vagy a nap fénypontjának éled majd meg, amit pedig megérdemelnél.

Azaz add meg a módját, és inkább kevesebbszer, jobbat igyál!