Tudod hogyan főzték őseink a kávét? A kávéfőzők ezer éves történelme

Zabolai Margit
Írta: ,
Tudod hogyan főzték őseink a kávét? A kávéfőzők ezer éves történelme

Ma már nehéz elképzelni, hogy létezett kávé nélküli világ, így nem csoda, hogy maga a kávé felfedezése is homályba vész. A modern kávéfőzők megjelenéséig legendák, lázadások és üvegedények vezettek. (x)

A legenda szerint egy Kaldi etióp kecskepásztor fedezte fel valamikor időszámításunk után 850 körül, hogy ha a kecskéi egy bizonyos növény bogyóit eszik, a szokásosnál is fürgébben kezdenek ugrálni. Kaldi maga is megkóstolta a bogyókat, érezte, amint a friss energia átjárja a tagjait és úgy ítélte meg, hogy azokat a mennyből küldték. Gyorsan el is rohant velük a közeli monostorig, és bumm! Már el is kezdődött a kávé története!

A ma ismert italok lefőzéséig persze hosszú út vezetett.

A legősibb kávéfőzési technikát hagyományosan a törökökhöz kötik, akik a tűz fölé tartott réz edénykékben készítették az italt, és ma is így, szűretlenül isszák a török kávét.

Az erős fekete hamarosan olyan népszerű lett, hogy Konstantinápolyban meg is nyílt a legelső kávéház, már 1475-ben, ám azt 1511-ben a kormányzó be akarta záratni. Félt ugyanis, hogy a kávétól felajzott alattvalók a kávéházi ücsörgések közben esetleg egy lázadás tervét kezdenék el szövögetni. Terve azonban visszájára sült el, a betiltott kávé volt az ugyanis, ami a forradalmat kirobbantotta, és maga a kairói szultán is a kávé pártjára állt, a kávé így folytathatta hódító útját.

Első kávéház, Konstantinápoly

A friss kávészemek 1570-ben érkeztek meg Velencébe, ahonnan a kereskedők a világ minden tájára eljuttatták őket, és így a lefőzési technikára is mindenfelől érkeztek újabb ötletek.

A 18. században szamovárokhoz hasonlatos réz lefőzőket használtak, melyek gyönyörűen megmunkált darabok voltak: a kávézás élményéhez az esztétikum már ekkor is hozzátartozott.

1710-ben Franciaországban felfedezték az infúziós főzést, ami azt jelenti, hogy kávébabot helyeztek egy textildarabba, majd azt tasakként merítették a forró vízbe. Amikor a kávé elérte a kívánt erősséget, a tasakot kivették a vízből. 1790-től a textilre halmozott kávéra forró vizet öntenek, és hagyják, hogy az alján lecsepegjen a fekete ital – ez már a ma ismert kávéfőzőknél is használatos technika.

A kávé élvezete, 18. század eleje, ismeretlen festő / Pera Museum

Az első presszókávét Angelo Moriondo készítette 1822-ben, ám az automata presszógépet egy magyar származású feltaláló, Francesco Illy, születési nevén Illy Ferenc védette le jóval később, 1935-ben.

Az 1860-as évek Franciaországában alkimisták üvegedényeihez hasonlatos szerkezeteket használtak, hogy forralás útján vagy a gőz erejével préseljék át a vizet a kávén keresztül egyik edényből a másikba. Ugyanebben az időben J.B. Toselli benyújtotta szabadalmát a kávélokomotívra, ami lényegében egy apró, kerámiából készített gőzös, belül arany szálakból szőtt szűrővel.

1929-ben jelenik meg a francia nyomós kávéfőző, egy egyszerű készülék, amelyben a frissen őrölt kávét forró vízzel kell felönteni, majd a beépített szűrőt lenyomni, így a kávézacc a kancsó alján marad.

1933-ban Alfonso Bialetti feltalálja a kávéfőzőt, amit itthon kotyogósként ismerünk, amikor pedig fia, Renato Bialetti 1946-ban átveszi a Bialetti gyár vezetését, és elkezdi külföldre importálni a háztartási készülékeket, a Moka Express meghódítja a világot.

1961-ben a Faema piacra dobja az első olyan kávégépet, ami egy motoros szivattyút használt, nem pedig kézi erőt, hogy átpréselje a vizet a kávészemeken.

1970-ben a Mr. Coffee éttermek számára fejleszti ki a hasonló elven működő, csöpögtetős kávéfőzőt, ami melegen is tartja a kancsót, amibe a kávé érkezik, de a készülék végül a háztartásokban is népszerű lett.

2012-ben megérkeztek a kapszulás kávégépek, amelyek áttörést hoztak az otthoni kávézásban, hiszen egyetlen gombnyomással a legkülönfélébb italok váltak elkészíthetővé a kis tégelyekből, ám a környezetszennyező műanyag miatt azóta sok kritika érte ezeket a gépeket.

Napjaink legmodernebb készülékei már nem csak lefőzik, de meg is darálják a kávét, sőt akár tejet is habosítanak, és teljesen automatizáltak.

A Philips LatteGo 3200 például 5 különböző kávéital elkészítésére használható az eszpresszótól a lattéig, mindig frissen őrli a szükséges mennyiségű kávébabot, állítható rajta a vízhőmérséklet, az aromaerősség és a csészeméret is, ráadásul egyszerre két italt is készít.

A gézlapos szűréstől mára eljutottunk az érintőkijelzőig, és a gombnyomásra készülő, kávéházi minőségű italvariációkig.

Érdekel a kávézás? Olvasd el a többi cikkünket is a témában!