Karcsúsít és jó a szívnek: 5 tudományos érv a csokievés mellett

Sándor Alexandra
Írta: ,
Karcsúsít és jó a szívnek: 5 tudományos érv a csokievés mellett

Felejtsd el, hogy a csoki bűntudatkeltő főgonosz lenne! Mértékletes fogyasztással, és a megfelelő minőségű ét változatot majszolva ugyanis egyenesen csodát tehetsz magaddal. Elismert nemzetközi szaklapokból gyűjtöttük össze, hogy az orvosok miért javasolhatják akár kiegészítő kezelésnek.

Csökkentheti a koleszterinszinted

A magas kakaótartalmú étcsokoládé hozzájárulhat a „rossz”, úgynevezett LDL-koleszterinszint csökkentéséhez.

A The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent kutatás alapján a benne lévő növényi szterolok, valamint flavonoidok képesek rá, hogy megtisztítsák a felesleges zsiradéktól a véredet.

Ami a vérzsírt illeti, három értékkel találkozhatsz egy általános vérkép leletében: az LDL mellett ott a szintén veszélyes triglicerid, továbbá a „jótékony” HDL is. (A két rövidítés alapján az angol Low-density Lipoprotein és a High-density Lipoprotein kifejezés képezi. Alacsony és magas sűrűségű zsírfehérjékről van tehát szó.)

Az egészséges határok között tartott koleszterinszint visszaszorítja az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és sok egyéb szív-érrendszeri probléma kockázatát.

Márpedig Magyarországon mindkét nemnél ezek a kórképek vezetik a haláloki listát…

Megelőzheti a szellemi hanyatlást

Napi két bögre forró csokoládé elkortyolása segíthet abban, hogy az évtizedek múlásával is szellemileg friss maradj – állítják a Harvard Egyetem Orvosi Iskolájának munkatársai.

„Mivel az agy különböző régióinak több energiára van szükségük bizonyos feladatok végrehajtásához, kulcsfontosságú, hogy ezek vérkeringése megfelelő legyen” – fejtegette a kutatást vezető Farzaneh A.

Sorond.

Az idegrendszer és a vérkeringés együttműködését egyébként „neurovaszkuláris csatolásnak” hívják a szakértők, s elsősorban azért vizsgálják, mert óriási szerepet játszhat a leépüléssel járó betegségek kialakulásában, többek között az Alzheimer-kóréban is.

Noha a harvardi felmérés kifejezetten az idősekre irányult, mi azt mondjuk, érdemes mielőbb elkezdeni a megelőzést!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv