Izomgörcs és csokimánia: 5 jele annak, hogy magnéziumhiányod van

Sándor Alexandra
Írta: ,

A létfontosságú nyomelem több mint 300 különböző enzimfolyamat lejátszódásához szükséges az emberi szervezetben. De mivel keveset hallunk róla, sokan úgy élnek súlyos magnéziumhiánnyal, hogy fogalmuk sincs, mi állhat a következő panaszok hátterében…

Izomgörcs vagy -rángás

Tudod, milyen rossz érzés az éjszaka kellős közepén arra ébredni, hogy fájdalmasan feszül a vádlid?

A jelenség hátterében indokolatlan és akaratlan izom-összehúzódás áll, ami magnéziumhiányra utalhat.

Ez az ásványi anyag segít ugyanis a vázizomzat megfelelő ellazításában, és ha nem jut belőle elég a szervezetedbe, sajnos így jelzi a tested.

Fokozott fizikai igénybevétel esetén még több magnéziumra lehet szükséged, ám a napi ajánlott bevitelt még ülőmunka mellett is fedezned kell, különben akár az íróasztal mögött ücsörögve is lecsaphatnak rád a kellemetlenségek.

Ha úszni jársz, az étrended összeállításánál fordíts extra figyelmet erre a nyomelemre, mert a mély vízben jelentkező görcs életveszélyes lehet!

Alvásproblémák

Világszerte emberek tízmilliói élnek valamilyen alvászavarral.

Ebbe a fogalomkörbe nemcsak az elalvási nehézség tartozik bele, hanem a gyakori felriadás és a mélyalvási ciklusok kimaradása is.

Mivel a magnézium kulcsszerepet játszik a központi idegrendszer működésében, hiányában megeshet, hogy egyszerűen nem jön álom a szemedre.

Sőt, miután a szervezeted magnéziumszintje éjszaka még inkább lecsökken, előfordulhat, hogy a látszólag megfelelő időtartamú alvás során sem tudod kipihenni az előző nap fáradalmait.

Alvászavar jelentkezésekor egyébként ajánlott végiggondolnod a stressztényezőket, továbbá egy általános kivizsgálásra is elmenned.