Imádják a magyar konyhát, mégsem világhírű - Utána jártunk miért

Jankovics Anna
Írta: ,
Imádják a magyar konyhát, mégsem világhírű - Utána jártunk miért
Bármilyen más ország konyhaművészete kerül szóba, a beszélgetés vége mindig az, hogy a magyarok főznek a legváltozatosabban, legízletesebben. Jó a francia saláta, a lasagne, a kínai konyha, de csak egy darabig. Míg más országok ételeit szeretik az emberek, a magyar konyhát kimondottan imádják.
A magyar konyha rejtélye

A nomád életmód idejéről kevés feljegyzés maradt, ám az tudható, hogy a gulyás elődje a tovaina (karapalpakok), a töltöttkáposzta őse a szárma lehetett. A magyar konyhára a bolgár-török népekkel való érintkezés nagyban hatott. Ebből az időszakból maradt ránk a ,,gyúr” szó, sőt, ebből az időszakból maradt ránk a bors használata is.
Az osztrákoknak köszönhetjük a francia konyha alapjait, melyek belesimultak a magyarok konyhaművészetébe. Igen nagy szerepet játszott az is, hogy halban, vadban gazdag hazánk, és földjei is igen termékenyek. Ez még nem volt elég a jó konyhához: kellett a tanulékonyság és leleményesség is.

Ünnepek és az étel

A magyarok minden alkalmat megragadtak, megragadnak, hogy egyenek. Étellel ünneplünk.

Az aratást, a szüretet, a keresztelőt, az esküvőt, a temetést. A vásárt például régen csak akkor tekintették érvényesnek, ha ettek-ittak utána. Az áldomás mindenki számára ismerős szó.
Erről először Anonymus Gesta Hungarorum-ában olvashatjuk, ami igen régen volt. Bár minden népnek van saját itala, mégis a magyar pálinka az egyedüli, mely a gyümölcs minősége miatt a legízletesebb. Pálinka nélkül nincs ünnepi étkezés, nincs sem igazi öröm, sem igazi bánat.