Ilyen ételekkel hűsítheted magad a kánikulában

Írta: ,

Kánikulai napokon nemcsak fagyival és jeges itallal hűtheted magad. Vannak olyan ételek, amelyek még ezeknél is jobban képesek csökkenteni a testhőmérsékletet. A hűtött enni- és innivalók csak átmeneti megkönnyebbülést hoznak, mert ha a test hőmérséklete hirtelen csökken, hősokkal kompenzál. De akkor mit fogyasszunk a nyári melegben?

„Forró” fűszerek

A trópusi országokban, Afrikában és Dél-Amerikában a nagy meleg ellenére fűszeres, csípős ételeket esznek. A „legforróbb” fűszerek ugyanis hűtő hatásúak

A chili értágulatot okoz, így enyhe verejtékezést idéz elő, ezáltal csökken a test hőmérséklete, és felfrissül a bőr. Ilyenkor a hő egy része az arcon keresztül távozik a testből.
Magas víztartalmú ételek

A sárgadinnye, a görögdinnye, a grapefruit és az uborka különösen nagy víztartalmú élelmiszerek. Több mint 80 százalékuk víz.

Hidratálják a sejteket, hűtik a testet.

Elfogyasztásuk után rögtön érezzük, hogy minden porcikánkat hűvösség járja át. Kevés bennük a kalória, ezért kevesebb hőt termelnek, így járulnak hozzá testünk hőegyensúlyához.