Így tesznek tönkre a szénsavas italok – még az ásványvíz is!

Írta: ,

Hagyjuk az elhízást és a fogszuvasodást, ezeket már úgyis untig emlegeti mindenki. Most olyan negatív egészségügyi hatásokat gyűjtöttünk össze, melyeket bár tudományos eredmények támasztanak alá, egyelőre nem szokás róluk nyíltan beszélni.

Felgyorsítják az öregedést

1/5 Felgyorsítják az öregedést

Azok, akik naponta két doboz kólának megfelelő mennyiségű szénsavas üdítőt fogyasztanak, gyorsabban öregszenek, mint akik elkerülik a szénsavas üdítőket – derül ki a Kaliforniai Egyetem 2014-es kutatásából.

A tudósok a résztvevők kromoszómáinak szerkezetéből, pontosabban az azok végén lévő sapkaszerű telomerek hosszából állapították meg, hogy a „bubis” frissítők szerelmeseinél lassabban és kevésbé hatékonyan megy végbe a sejtek megújulása, ráadásul ez a folyamat az idő múlásával egyre hanyatlik.


Tudtad? 7 szörnyűség, amit a diétás kóla művel a testeddel


Érdekesség, hogy a kutatók a telomerek hosszának megőrzésétől remélik az örök fiatalság kulcsát, tehát többnyire az ellentétes folyamat lehetőségeit keresik.

Cukor iránti sóvárgást okoznak

2/5 Cukor iránti sóvárgást okoznak

A bűvös napi kétdobozos határ fölötti üdítőfogyasztás tompítja az ízlelőbimbók érzékenységét, aminek következtében az érintettek minden addiginál több és édesebb cukros aromát kíván majd igényeinek kielégítésére – nyilatkozták a brit Bangori Egyetem munkatársai.

Mivel az édes íz szoros kapcsolatban áll az agy jutalomközpontjával, az emberek késztetést éreznek az örömforrás pótlására.

Ezt a jelenséget súlyosbítják a buborékok, hiszen a szén-dioxid még intenzívebbé teszi a fogyasztás élményét. Dr. Hans-Peter Kubis elmondta, hogy ezzel magyarázható, miért részesítik előnyben sokkal többen a szénsavas ásványvizet.

Összefüggésben állnak a rákkal

3/5 Összefüggésben állnak a rákkal

Azok a nők, akik hetente több mint két egységnyi cukros üdítőt isznak, magasabb mellrák-kockázattal szembesülnek – vonták le a következtetést a kanadai Laval Egyetem szakértői.

Rávilágítottak, hogy minél több ilyet iszik valaki, annál sűrűbb az emlőjének mirigyállománya, mely közismerten a betegség rizikófaktora.

Egyelőre viszont tisztázatlan, mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében, így további kutatások folynak a témakörben.

Miután a több sejtet tartalmazó sűrűbb mirigyállományban nagyobb esély van a rosszindulatú burjánzás kialakulására, Dr. Anne Trigg brit onkológus hozzátette, hogy akár négyszeresére is növekedhet emiatt a mellrák-kockázat.

Károsítják a csontokat

4/5 Károsítják a csontokat

Amerikai kutatók kimutatták, hogy túlzott mértékű kólafogyasztás a benne lévő foszforsav révén árthat a csontoknak.

A bostoni Tufts Egyetem szakértői még 2006-ban rögzítették, hogy a naponta kólázó nők csípőnél mért csontsűrűsége kortól függetlenül elmarad azokétól, akik hetente csupán egyszer isznak ilyesmit – az összefüggést ráadásul az sem befolyásolta, hogy a résztvevők mennyi kalciumot vittek be a szervezetükbe, cigarettáztak-e, illetve fogyasztottak-e alkoholt.

Az egészséges csontokhoz elengedhetetlen a szervezet kalcium- és foszforszintjének egyensúlya, tehát az a folyamat, amelynek során a csontokból távozó kalcium semlegesíti a fölösleges foszfort.

A statisztikai viszony csak kólánál állt fenn, más szénsavas üdítő esetében nem.

Puffadást okoznak

5/5 Puffadást okoznak

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a leggyakoribb, leghamarabb jelentkező panaszt sem, amit a szénsavas üdítők és ásványvizek okozhatnak.

A karbonsav ugyanis levegővel telíti a gyomrot, aminek következtében a gáz egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe – súlyos esetben akár gyomortartalommal együtt, refluxos tüneteket előidézve.

Aki eleve hajlamos a haspuffadásra, annak különösen ártalmas lehet a szénsavas italok fogyasztása, hiszen a buborékok hiába aprócskák, a tápcsatornában már többé nem gömböcske formájúak, hanem gázként egyesülnek – aminek alul vagy felül távoznia kell.

Dr. Steven Mann, a londoni Royal Free Hospital orvosa hozzáfűzte, hogy a szénsav hosszú távon akár irritábilis bélszindrómát (IBS) is okozhat.

Te milyen gyakran kortyolsz ilyesmit? Tapasztaltad már a hátrányokat?