Így teszi rendbe az életed az ajurvédikus orvostudomány

Írta: ,

A nyugati orvostudomány nézete szerint minden ember többé-kevésbé egyforma, vagyis a betegség tünetét gyógyítja, és nem a beteg egyénnel foglalkozik. Nem veszi figyelembe az egyén mentális hajlamait, sem értelmi, szellemi fejlettségét. Az ajurvédikus orvostudománynak más az alapvető elmélete: minden emberi lény egy különálló személyiség, aki sajátos testfelépítéssel, genetikai adottságokkal és bizonyos betegségekre való hajlammal bír. Az ajurvéda szakszkrit szó, tudományt, életbölcsességet jelent. 

Összetett rendszer

1/6 Összetett rendszer

Az ajurvéda szerint a betegségek a testet és a lelket is támadják, ezért ezek nem kezelhetők egymástól különválasztva.

Ami a lelket sújtja, az hatással van a testre és fordítva. Foglalkozik a gyógynövényekkel való gyógyítással, de az is meggyőződése, hogy születésünkkel előző életünkből betegségeket hozhatunk magunkkal.

Ennek a reinkarnáció az alapja, de genetikai magyarázat is létezik, amely szerint sajátos fizikai és pszichikai jellemvonásokkal születünk, amelyek hajlamosítanak bizonyos betegségekre.

Előnyben részesíti a meditációt, és hangsúlyozza a harmonikus, kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok jelentőségét. 

A növényeken a levelek, a virágok és a termések a fajnak megfelelő rendben fejlődnek. Ha az életünk nem rendszertelen és kaotikus, hanem nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor nem támad bennünk sem testi, sem szellemi zavar, egészségesek maradhatunk. 

Az öt elem

2/6 Az öt elem

Az összetett szervezetek, amilyen az ember is, anyagok és ellenanyagok keverékéből állnak össze, és az egészségi állapotunkat az ezek közötti kölcsönhatás határozza meg.

A világegyetemet öt őselem alkotja: éter, levegő, föld, tűz és víz.

Testünk is ezek egyvelegéből áll.

A levegő mozgás, a teremtés többi jelenségének az életfeltétele; a tűz a meleget és fényt árasztó erő, ami nélkülözhetetlen az élet kialakulásához; a víz mindent egybeköt, a föld maga az anyag.

Minden anyagban megtalálható mind az öt őselem: a víz fagyáskor szilárd lesz, mint a föld, majd a tűz újra vízzé olvasztja, egy nagyobb tűz gőzzé olvasztja a vizet, amely elpárolog a levegőben és az éterben