Így teszi rendbe az életed az ajurvédikus orvostudomány

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A nyugati orvostudomány nézete szerint minden ember többé-kevésbé egyforma, vagyis a betegség tünetét gyógyítja, és nem a beteg egyénnel foglalkozik. Nem veszi figyelembe az egyén mentális hajlamait, sem értelmi, szellemi fejlettségét. Az ajurvédikus orvostudománynak más az alapvető elmélete: minden emberi lény egy különálló személyiség, aki sajátos testfelépítéssel, genetikai adottságokkal és bizonyos betegségekre való hajlammal bír. Az ajurvéda szakszkrit szó, tudományt, életbölcsességet jelent. 

Összetett rendszer

Az ajurvéda szerint a betegségek a testet és a lelket is támadják, ezért ezek nem kezelhetők egymástól különválasztva.

Ami a lelket sújtja, az hatással van a testre és fordítva. Foglalkozik a gyógynövényekkel való gyógyítással, de az is meggyőződése, hogy születésünkkel előző életünkből betegségeket hozhatunk magunkkal.

Ennek a reinkarnáció az alapja, de genetikai magyarázat is létezik, amely szerint sajátos fizikai és pszichikai jellemvonásokkal születünk, amelyek hajlamosítanak bizonyos betegségekre.

Előnyben részesíti a meditációt, és hangsúlyozza a harmonikus, kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok jelentőségét. 

A növényeken a levelek, a virágok és a termések a fajnak megfelelő rendben fejlődnek. Ha az életünk nem rendszertelen és kaotikus, hanem nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor nem támad bennünk sem testi, sem szellemi zavar, egészségesek maradhatunk. 

Az öt elem

Az összetett szervezetek, amilyen az ember is, anyagok és ellenanyagok keverékéből állnak össze, és az egészségi állapotunkat az ezek közötti kölcsönhatás határozza meg.

A világegyetemet öt őselem alkotja: éter, levegő, föld, tűz és víz.

Testünk is ezek egyvelegéből áll.

A levegő mozgás, a teremtés többi jelenségének az életfeltétele; a tűz a meleget és fényt árasztó erő, ami nélkülözhetetlen az élet kialakulásához; a víz mindent egybeköt, a föld maga az anyag.

Minden anyagban megtalálható mind az öt őselem: a víz fagyáskor szilárd lesz, mint a föld, majd a tűz újra vízzé olvasztja, egy nagyobb tűz gőzzé olvasztja a vizet, amely elpárolog a levegőben és az éterben