Így számolj le a rossz étkezési szokásaiddal

Nagy Niki
Írta: ,

Tévé előtti nassolás, esti éhségrohamok, egy tábla csoki bemajszolása egy ültő helyedben – ismerős helyzetek, ugye? Mindannyiunknak megvannak az étkezéssel kapcsolatos rossz szokásai, amiktől, úgy véljük, képtelenek vagyunk megszabadulni. Pedig van megoldás! Csak egy kicsit kell jobban odafigyelned magadra és a tested jelzéseire, mutatjuk, hogyan!

A probléma gyökere

Biztosan ismered azt az érzést, amikor a nagymamánál töltött hétvége után úgy érkezel haza, hogy soha többet ételre sem bírsz nézni – aztán másnap az egész hűtőt felfalnád, annyira éhes vagy, hiszen kitágult a gyomrod.

Hasonló elvre épül az is, amikor annyira hozzá vagy szokva egy-egy rossz étkezési ritmushoz, hogy úgy érzed, soha nem fogsz tudni kitörni belőle –  nassolás, esti éhségrohamok, vagy bármi, ami szerinted (és csakis szerinted!) eltér a „normálistól”.

A lényeg mindig az, hogy az evési szokásaid találkozzanak a kitűzött céljaiddal, hiszen ha nem szeretnél kockás hasat és feszes popsit, akkor nincs értelme, hogy azért emészd magad, mert a kedvenc sorozatod alatt elmajszoltál fél csomag chipset. Ha azonban szeretnéd az ilyen és ehhez hasonló berögződéseket kitörölni, és nem agyalni ennyit az evésen, kövesd a tippjeinket!

Csak akkor egyél, amikor éhes vagy! Kép forrása: fitsugar.com

Igen, ez szembemegy minden eddigi egészséges étkezésről alkotott irányelvvel – például azzal, hogy három óránként majszolj valamit, hogy az anyagcserédet folyamatos működésre ösztönözd.

De ahhoz, hogy úgy lásd az ételeket, amik (tápanyagok, amelyek ahhoz kellenek, hogy ellásd a testedet energiával a működéshez), elengedhetetlen, hogy ne unalomból vagy megszokásból egyél.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a szervezeted pontosan tudja, mikor van szüksége újabb adag „tüzelőanyagra” – ez a rossz szokások elhagyása alatt még nem olyan egyértelmű, de később, ha ráállsz az egészséges étkezésre, magától értetődő lesz.

Nem kell figyelmeztetned magad, hogy öt órája nem ettél, a tested jelezni fogja, hogy ideje lenne bekapni valamit – ehhez azonban meg kell szabadulnod a rossz berögződésektől.