Így nyiss fel egy kókuszdiót! + Érdekességek a kókuszdióról

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Így nyiss fel egy kókuszdiót! + Érdekességek a kókuszdióról

Kókuszpálma, kókuszvíz, kókusztej és kókuszdió. Így nyisd fel, és ennyit ehetsz belőle.

Kókuszpálma
A kókuszdió a kókuszpálma termésének a magja, 18-30 centiméter nagyságú. A termés héját leszedéskor eltávolítják, ezért mi már csak a barna színű, kemény héjú belső részét ismerjük. 
 
A kókuszpálmára nehéz felmászni, évente több száz baleset történik, amelyek gyakran halállal végződnek. Például a szedő leesik a fáról, és a fejére esik a kókuszdió, vagy rádől az egész pálma.
A „majomarc” felnyitása

A „kókusz” szó onnan ered, hogy van három csíranyílása, amelyek pontoknak látszanak.

Ezeket a pontokat spanyol vagy portugál felfedezők vigyorgó fejnek, majomarcnak, kísértetnek nézték, és a „coco” nevet adták neki. 

A csíranyílásoknál a kókuszdiót enyhe nyomással ki lehet lyukasztani, és ezeken keresztül ki lehet folyatni a kókuszvizet. A kókuszvíz nem azonos a kókusztejjel.
 
A kókuszdiót a legegyszerűbben úgy törheted fel, ha egy kalapács élével a dió felső harmadát határozott, de óvatos ütésekkel körberepeszted, mintha „megskalpolnád” a diót.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!