Így edd a pirosan mosolygó, édes epret

Írta: ,

Mióta az eszemet tudom, szeretem. Eper-szerelem ez a javából – s minden évben remegve várom, hogy szezonja legyen. Egy gyümölcs, amelynek képtelen vagyok ellenállni. Egy gyümölcs, amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben meg tudnék enni. Pirosan mosolygó‎ édes-zamatos szemek tele élettel, tele energiával. 

Persze, a legideálisabb az, ha otthon a kiskertben megterem, saját kezűleg ápolva, gondozva, leszedve, de ha erre nincs lehetőségünk a hazai termelők által megtermelt gyümölccsel is érdemes feltöltenünk vitaminraktárainkat, na és persze a kamrapolcot a belőle készült dzsemekkel.

Eper - a gyógyító csábítás

Ezt a legkorábban érő csábító, folyamatos kísértést, amit a gyümölcsök királynőjének is neveznek, már az ókori Rómában is kedvelték - gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt.

Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig.

Magas rosttartalmának köszönhetően kiváló emésztési panaszok kezelésére, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, hatékony fájdalom- és lázcsillapító, serkenti a keringést, vérképző, immunerősítő.

Sokrétűen felhasználható

Természetesen nyersen fogyasztva a legegészségesebb, és a legzamatosabb, (semmiféle külön ízesítést nem igényel – sokan alaposan megcukrozzák, vagy tejszínhabbal nyakon öntik) kiváló kiegészítője a gyümölcssalátáknak, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, befőttet, de akár le is fagyaszthatjuk, hogy a téli szürkeségbe színt varázsoljunk vele.

Készítsd el Te is! Három egyszerű, de nagyszerű recept!

Ha krémesre vágysz 

Sajtos-csokoládés eperkrém

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, tábla tej- és ½ tábla étcsokoládé, kevés porcukor vagy édesítőszer, 20 dkg eper

A csokoládékat gőz fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell, még édesítjük. Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Ha sósra éheztél

Epres csirkecomb

Hozzávalók: 12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

Ha már nem bírod a meleget

Epres jeges ital

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka
A megmosott eperből díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett eperszemekkel díszítjük.

MINDENKIENK KELLEMES ÉS ZAMATOS EPRÉSZÉST!