Így biztosan imádni fogod az avokádót! – 5 szuper, örök recept

Írta: ,

Az avokádót egyaránt hasznosítják gyümölcsként és zöldségként is, tele van fehérjével, vitaminokkal és egészséges olajokkal. Eredetileg egy babérféle termése, mérete egy jól megtermett körtéé, belsejében tojás méretű maggal. Az eredetileg mediterrán vidékeken termő avokádót rengeteg módon fel lehet használni, és mivel egészséges és nagyon finom, ezért kár lenne nem kipróbálnod!

Avokádós reggeli Kép forrása: lilluna.com

1/5 Avokádós reggeli

Isteni finom reggelit készíthetsz az avokádóból, amit bármikor bevethetsz. Csak egy kis tojás és sajt kell hozzá!

Hozzávalók: 1 érett avokádó, 2 tojás, 2 szelet kockára vágott bacon, só, bors, 1 evőkanál só

Elkészítés: Ehhez a szuper reggelihez egy muffinforma két kapszliját kell kikenned vajjal vagy olajjal, majd ezekbe beletenni egy-egy fél avokádót, amiből eltávolítottad a magot.

Egy serpenyőben pirítsd le a baconkockákat, közben pedig üss egy-egy tojást az avokádókba. A tojást sózd, borsozd, majd jöhet rá a bacon. Szórd meg sajttal is az avokádókat, és 15 perc alatt süsd készre 160 fokos sütőbe.

Avokádó-humusz Kép forrása: blog.paleohacks.com

2/5 Avokádó-humusz

Ez a hamis, csicseriborsó mentes avokádó humusz igazi slágerkaja, reggelire, vacsorára, kisétkezésre, vagy egy barátokkal töltött estén mártogatósként!

Hozzávalók: 2 közepes salátacukkini, 1 érett avokádó, 2 evőkanál olíva olaj, 1 fél citrom leve, ½ csésze tahini, ½ teáskanál kömény, 1 teáskanál zúzott fokhagyma, só, paprika, római kömény

Elkészítés: Az avokádót hámozd meg és kockázd fel, hasonlóan a cukkiniket is.

A zöldségkockákat tedd egy turmixba, majd add hozzá a tahinit, az olajat, a sót, a köményt, a fokhagymát és a citromlevet, majd készíts egynemű pasztát belőle a gép segítségével.

Egy spatulával kotord át a mártást egy porcelán vagy üvegtálba, majd szórd meg pirospaprikával és római köménnyel, mielőtt tálalod. Sült pitaszeletekkel, zöldségdarabokkal, de akár bagettel is mártogathatod!

Avokádós spagetti Kép forrása: goodshare.cf

3/5 Avokádós spagetti

Ha valamit gyorsan kell főznöd, annak sem kell egészségtelennek lennie, az idő rovására. Sőt, lehet egyszerre isteni és egészséges is, mint ez a tészta!

Hozzávalók: 20 dkg durum spagetti, 1 érett avokádó, ½ csésze friss bazsalikom levél, ¼ csésze dió, 2 fokhagyma, ¼ csésze olíva olaj, ½ teáskanál tengeri só, ¼ teáskanál bors, 1 citrom leve

Elkészítés: A tésztát főzd meg sós vízben, közben pedig a többi hozzávalót tedd egy turmixba – az avokádót meghámozva, felkockázva. Készíts a turmix segítségével sűrű krémet belőle.

Ha megfőtt a tészta, szűrd le, és tedd át egy wokba. Add hozzá a mártást, és pirítsd össze a tésztával. Tálaláskor érdemes megszórnod egy kis parmezánnal.

Avokádóburger Kép forrása: californiaavocado.com

4/5 Avokádóburger

Még ha furcsán is hangzik, de avokádóból bizony még hamburgert is készíthetsz!

Hozzávalók: 25 dkg darált csirkehús, 1 érett avokádó, 1 reszelt fokhagyma gerezd, 1/3 csésze kenyérmorzsa, 1 tojás, ½ teásknaál só, ¼ teáskanál bors

Elkészítés: Az avokádót vágd nagyon apró kockákra, és az összes hozzávalóval gyúrd össze egy tálban, ahogy a fasírozottal tennéd.

A masszát válaszd 8 egyenlő részre, majd formázz gombócokat. Egy olajjal kikent tepsire sorakoztasd fel a gombócokat, majd lapítsd le ezeket, és süsd mindkét oldalát aranybarnára 165 fokos sütőben. A kész pogácsákból készíts burgereket ízlés szerint.

Csirkés-limeos avokádóleves Kép forrása: eatdojo.com

5/5 Csirkés-limeos avokádóleves

Egy isteni leves ebédre és vacsorára is kiváló, főként ha ennyire tartalmas!

Hozzávalók: 500 g felkockázott csirkemell, 2 evőkanál olíva olaj, 1 csésze darabolt újhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 csésze csirke alaplé, 2 paradicsom, felkockázva, ½ teáskanál kömény, só és bors, 3 evőkanál lime lé, 3 hámozott avokádó, felkockázva

Elkészítés: A csirkemellett pirítsd le egy edényben olívaolajon, sózd és borsozd, majd, add hozzá a zöldségeket. Pirítsd így egy ideig, majd öntsd fel az alaplével. Ezután jöhet bele a kömény, és főzd addig a levest, amíg meg nem puhul a hús. Mielőtt tálalnád, add hozzá a lime levet is.