Igen, jól olvasod: csótánytej lehet az új szuperkaja

Írta: ,

Mit meg nem teszünk az egészségért, ugye? Bizony, bármilyen undorítónak is tűnik, a kutatók szerint a a csótánytej lehet a legújabb szuperkaja, ami ezerszer táplálóbb és vitamindúsabb, mint a tehén teje. Nem hangzik túl biztatóan, de amúgy is eszünk már furcsa dolgokat (halikra, valaki?), szóval akár még érdemes is lehet adni neki egy esélyt...

Csótány és tej? Hogy mi? Kép forrása: instagram.com

1/4 Csótány és tej? Hogy mi?

Ha a csótányra gondolunk (és igyekszünk ezt minél kevesebbszer megtenni), valószínűleg úgy képzeljük el, hogy ugyanúgy petékkel szaporodik, ahogy a legtöbb rovar. Kutatók azonban felfedezték, hogy a csendes-óceáni csótány (Diploptera punctata) kicsit máshogy csinálja: kifejlett, élő utódokat hoz a világra, amelyeket aztán az anyának ugyanúgy tejjel kell táplálnia, ahogy nekünk a saját gyerekeinket.

Szerencsére ez a csodabogár Hawaii-on őshonos, nem itthon, bár ha elterjed a csótánytej fogyasztása, hátránnyá is válhat, hogy az országban nem rohangálnak ilyen szupertejet adó bogarak.

Miért a csótánytej? Kép forrása: popsugar.com

2/4 Miért a csótánytej?

Az International Union of Crystallography tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csótánytejben úgynevezett fehérjekristályok találhatók, amelyek elengedhetetlenek a kis csótányok rendszerű növekedéséhez.

A kutatás kimutatta, hogy a fehérjekristályoknak köszönhetően a csótánytejben háromszor annyi energia van, mint ugyanennyi mennyiségű tehéntejben.

Emiatt már most arról beszélnek, hogy akár az energiaitalokat is kiválthatja – a nagy energiatartalom miatt akár viszont függőséget is okozhat.

Most akkor megfejjük a csótányokat? Kép forrása: stocksy.com

3/4 Most akkor megfejjük a csótányokat?

Jogos a kérdés, hogy hogyan fogunk annyi csótánytejhez jutni, ami emberi mértékkel is iható már – már ha ilyesmire adnánk a fejünket, persze. Hiszen ehhez akkora mennyiségű csótányt kellene megölni, hogy hamarosan teljesen kihalna a faj.

A megoldás ezúttal is a tudományban rejlik: persze biztosan el kell pusztítani pár jószágot elsőként, hogy kinyerjék a megfigyeléshez szükséges tejmennyiséget, de amint megvan, hogy pontosan mi okozza ezt az energiatöbbletet, és hogyan lehet reprodukálni, már mehet minden magától.

Szóval, bár az ötletet a csótánytej adta, ha szerencsénk van, mégsem ezt kell iszogatnunk reggelenként.

Nem új kezdeményezés az egész Kép forrása: tastewiththeeyes.com

4/4 Nem új kezdeményezés az egész

Ha a csótánytejtől rosszul vagy, jusson eszedbe, hogy a rovaroktól való irtózás kifejezetten nyugati dolog: számos országban közvetlenül az állatokat eszik meg, tejjel vagy tej nélkül, teljesen mindegy. Az egyre rosszabbodó étkeztetési válság miatt sokkal sürgetőbb olyan élelmeket találni, amelyeket úgy termelhetnek vagy tenyészthetnek, hogy ne roncsolják még jobban a bolygót.

Ha szeretnénk, ha nem, a rovarok erre tökéletes megoldást nyújtanak, ráadásul sokan állítják, hogy finomak is, és olyan ízük van, mint a sós csirkének. Érdemes lehet lassan legyűrnünk magunkban ezt az undort, és kicsit nyitottabbnak lennünk a különböző kultúrák ételeire, ugyanis könnyen lehet, hogy hamarosan nem igazán lesz más választásunk.