Igen, jól olvasod: csótánytej lehet az új szuperkaja

Nagy Niki
Írta: ,
Igen, jól olvasod: csótánytej lehet az új szuperkaja

Mit meg nem teszünk az egészségért, ugye? Bizony, bármilyen undorítónak is tűnik, a kutatók szerint a a csótánytej lehet a legújabb szuperkaja, ami ezerszer táplálóbb és vitamindúsabb, mint a tehén teje. Nem hangzik túl biztatóan, de amúgy is eszünk már furcsa dolgokat (halikra, valaki?), szóval akár még érdemes is lehet adni neki egy esélyt...

Csótány és tej? Hogy mi? Kép forrása: instagram.com

Ha a csótányra gondolunk (és igyekszünk ezt minél kevesebbszer megtenni), valószínűleg úgy képzeljük el, hogy ugyanúgy petékkel szaporodik, ahogy a legtöbb rovar. Kutatók azonban felfedezték, hogy a csendes-óceáni csótány (Diploptera punctata) kicsit máshogy csinálja: kifejlett, élő utódokat hoz a világra, amelyeket aztán az anyának ugyanúgy tejjel kell táplálnia, ahogy nekünk a saját gyerekeinket.

Szerencsére ez a csodabogár Hawaii-on őshonos, nem itthon, bár ha elterjed a csótánytej fogyasztása, hátránnyá is válhat, hogy az országban nem rohangálnak ilyen szupertejet adó bogarak.

Miért a csótánytej? Kép forrása: popsugar.com

Az International Union of Crystallography tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csótánytejben úgynevezett fehérjekristályok találhatók, amelyek elengedhetetlenek a kis csótányok rendszerű növekedéséhez.

A kutatás kimutatta, hogy a fehérjekristályoknak köszönhetően a csótánytejben háromszor annyi energia van, mint ugyanennyi mennyiségű tehéntejben.

Emiatt már most arról beszélnek, hogy akár az energiaitalokat is kiválthatja – a nagy energiatartalom miatt akár viszont függőséget is okozhat.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba