Idd magad egészségesre! Zöldségek és gyümölcsök a pohárban

Írta: ,

Az élő italok a legegészségesebb táplálékok, amiket fogyaszthatsz. Forradalmian nagy változást indíthatnak el az étrendedben. Turmixokat és más leveket egyszerűen és gyorsan elkészíthetsz, és finom, tápláló italt kapsz. A tápanyagok ezekből az italokból nagyon hamar felszívódnak, és szinte azonnal természetes energiával töltik fel a sejtjeidet. Például napi egy pohár zöld turmix elfogyasztásával máris hatalmas lépést tehetsz egészséged megőrzése és életed meghosszabbítása felé.

Zöld turmixok

1/7 Zöld turmixok

Könnyen emészthetők, mert a turmixban a rostok elemi részeikre esnek szét, így a tápanyagok felszívódása már a szájban elkezdődik.

A zöldségeket érdemes érett gyümölcsökkel kiegészíteni, mert azok még a legkesernyésebb zöld levelek ízét is kompenzálják. A gyümölcs élettanilag arra termett, hogy élelem legyen, ezért bármennyit használhatsz belőle.

A zöld levelek lassítják a gyümölcsökben lévő cukrok felszívódását, így az energiaellátásod folyamatos lesz. A gyümölcsök egyszerű szénhidrátjai már a száj nyálkahártyáján át elkezdenek felszívódni, és azonnal energiát biztosítanak.

A zöld levelekben lévő klorofill ugyanakkor lúgosító hatású, növeli a vér oxigénszállító képességét, és erősíti a szervezeted védekező képességét a betegségekkel szemben. 

Élő ételek

2/7 Élő ételek

Az enzimek apró fehérjemolekulák, amelyek az életet testesítik meg. Minden élő szervezetben megtalálhatók, nélkülük nincs élet.

Fontos, hogy táplálékunk minél több élő ételt, vagyis enzimet tartalmazzon, mert az enzimek segítik a tápanyagok elemi részecskékre történő szétbontását és a szervezetünkbe való beépülését.

Minden élő ételben vannak táplálékenzimek, amelyek a lebontásukhoz szükségesek.

Ha az ételeidet hőkezeled, akkor a táplálékkal bevitt tápanyagok nehezebben hasznosulnak, és a szervezetednek kell előállítania az emésztésükhöz szükséges enzimeket. 

Enzimek

3/7 Enzimek

A velünk született enzimkészlet véges, ezért ha a táplálkozásod enzimhiányos, akkor idő előtt kimerülnek a tartalékok, így a szervezeted már nem képes legyőzni a betegségeket.

A jó közérzetedet és az erőnlétedet csak úgy tudod megőrizni, ha minél több élő ételt fogyasztasz. Több száz enzimet azonosítottak már a kutatók.

Mindegyiknek megvan a maga feladata. Vannak fontosabb és kevésbé fontos enzimek.

Például a hajszálak festékkel történő ellátását segítő enzimek nem nagy jelentőségűek, és az ősz hajszálak megjelenése csak az enzimraktár ezen részének kimerülését jelzi.

Zöld turmixok fogyasztásával ezt a folyamatot gyakran vissza lehet fordítani

Zöldségek és gyümölcsök

4/7 Zöldségek és gyümölcsök

Tehetsz a smoothie-ba szinte bármilyen gyümölcsöt, például almát, körtét, narancsot, banánt, meggyet, kivit, földiepret.

Zöldségek közül megfelelőek a levelesek, mint a spenót, a lándzsás útifű vagy a galambbegysaláta, mert semleges az ízük.

Ha nem kedveled a „zöld” ízt, akkor enyhítheted paradicsommal, paprikával vagy uborkával.

A sárgarépa, a retek, a cékla szintén remek alapanyag egy jóízű italhoz. A zöldségeket és a gyümölcsöket tetszés szerint keverheted. Van, aki dióféléket és magvakat is tesz a smoothie-ba. A hozzáadott víz mennyiségét is tetszés szerint választhatod meg, hogy se túl híg, se túl sűrű ne legyen az italod.

Bizonyos zöldségek nem alkalmasak arra, hogy finom ital készüljön belőlük. Ilyen a padlizsán, a zöldbab, a burgonya. 

Vannak köztük olyanok is, amelyek mérgezőek. Nagyobb adagban az oxálsavnak van ilyen hatása, és egyébként a vesekőképződéshez is hozzájárul. A sóska, a spenót, a cékla, a petrezselyem, a rebarbara tartalmaz oxálsavat. 

Friss levek

5/7 Friss levek

Megerősítheted immunrendszeredet, és segítheted szervezeted öngyógyító törekvéseit, ha rendszeresen iszol frissen elkészített zöldség- és gyümölcsleveket.

Lehet egyszerűbb is a nyers étkezés, ha megtisztítod és felaprítod a zöldségeket, majd megeszed.

Sokan azonban azért nem fogyasztanak nyers zöldségeket, mert azokat sokkal nehezebb megrágni, mint italként meginni.

Ezenkívül a nyersen elfogyasztott sárgarépában levő béta-karotin alig 1%-át tudjuk hasznosítani, mert az értékes tápanyagok a rostokba vannak zárva.

De ha a sejtfalat a turmixolás során feltöröd, akkor a béta-karotinhoz majdnem 100%-ban hozzájutsz. 

Tanácsok

6/7 Tanácsok

Az elkészítés után ajánlatos azonnal meginni a friss levet, mert ekkor tartalmazza a legtöbb enzimet, vitamint és életerőt. Hűtőszekrényben csak egy napig érdemes tárolni, utána romlik a minősége. 

Ha nem szeretnél vegyszermaradékokat fogyasztani, akkor a nem-bioból inkább hazait vásárolj, mert az import zöldségek nagy arányban tartalmaznak káros anyagokat, hogy sokáig elálljanak.

Kerüld a primőr árukat és az import nem-bio gyümölcsöket. Érdemes biót venni hazai kajszibarackból, almából, körtéből, eperből, meggyből. Fejes salátából csak biót fogyassz!

Viszont a káposzta, a hagyma, a karfiol és a brokkoli nem-bio változatban sem káros az egészségre. Böjt esetén minden zöldség és gyümölcs bio legyen, hiszen ilyenkor a szervezet megtisztítása a cél!

Fogyás

7/7 Fogyás

Jelentősen csökkentheted a testsúlyodat éhezés és koplalás nélkül, ha növeled az étrendedben a friss italok arányát. Ez nem fogyókúra, mert semmitől sem fosztod meg a szervezetedet.

A friss tápanyagok folyamatos bevitelével a kilók szép lassan leolvadnak rólad. A levek rendszeres közbeiktatásával egy idő után beáll az ideális testsúlyod.

Inkább több zöldséglevet és zöld turmixot, és kevesebb édes gyümölcsből készült italt igyál.

Kúraszerű alkalmazásban naponta háromszor igyál meg legalább fél liter levet, és az egyikkel próbálj meg helyettesíteni egy főétkezést.

A cikkhez felhasznált mű: Lénárt Gitta Élő italok könyve (Bioenergetic Kiadó, 2012).