Hogyan étkezz egészségesen karácsonykor?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Karácsonykor nem túl könnyű egészségesen étkezni, hiszen már eleve kellemetlenül érezzük magunkat, ha a vendégségben nem fogadjuk el a felkínált édességet. Nem is éppen egyszerű visszautasítani a finom falatokat, de néhány dologra azért érdemes odafigyelned annak érdekében, hogy az újévet ne diétával kelljen kezdened.

Egyél mindenből, de mértékkel!

Senkit sem akarunk arra bíztatni, hogy karácsonykor is mindenáron számolja a kalóriákat, és a legfinomabb falatokból a kilók miatti aggodalom miatt ne egyen semmit.

A legkevésbé sem lesz ünnepi a hangulatod (na és a családodé sem), ha a menüt kizárólag a diétának megfelelően állítod össze, illetve a pihenés időszakában a mérlegen ácsorogsz.

Mindenki megelégedésére készíthetsz olyan menüt, amiből egyaránt lehet nehezebb és könnyebb étkezést összeállítani (pl. sült szárnyas párolt káposztával, amihez a többieknek lehet pluszköret a burgonya).

Azért senki nem fog megróni, ha nem veszel mindenből, ami az asztalra kerül, vagy nem pakolod tele a tányérodat.

Utóbbi egyébként sokkal fontosabb, hiszen a mértéktartás aggodalom nélkül is elégedetté tesz, a ruháidon viszont nem feszesít.

Válassz egészséges ételeket!

Az előbb említett sült szárnyas minden formában kiváló ünnepi étel.

Amellett, hogy hagyományos, karácsonyi ebéd, vacsora lehet, nem az egyik legzsírosabb menü, ami az asztalra kerülhet.

További nagy előnye, hogy típustól függően kiválóan passzolnak hozzá a változatosan elkészíthető zöldségek.

A klasszikus párolt megoldáson felül készíthetsz salátát, de a savanyúságok is alapvetőek.

Amennyiben újdonságra vágysz, készíts csőben sütött, rakott zöldségköretet, így máris biztosítod a különleges, ünnepi fogást.

Ezzel az egyszerű praktikával nem csupán elcsalhatod a kalóriákat, hanem akár észrevétlen formában csempészheted bele a zöldségeket a karácsonyi menübe.

A szárnyasokon felül jó ötlet időnként a halfélék mellett voksolni, amik hazánkban ugyancsak tipikus ünnepi menünek számítanak, ráadásul rendkívül kalóriaszegények.