Hogyan étkezz egészségesen karácsonykor?

Írta: ,

Karácsonykor nem túl könnyű egészségesen étkezni, hiszen már eleve kellemetlenül érezzük magunkat, ha a vendégségben nem fogadjuk el a felkínált édességet. Nem is éppen egyszerű visszautasítani a finom falatokat, de néhány dologra azért érdemes odafigyelned annak érdekében, hogy az újévet ne diétával kelljen kezdened.

Egyél mindenből, de mértékkel!

1/6 Egyél mindenből, de mértékkel!

Senkit sem akarunk arra bíztatni, hogy karácsonykor is mindenáron számolja a kalóriákat, és a legfinomabb falatokból a kilók miatti aggodalom miatt ne egyen semmit.

A legkevésbé sem lesz ünnepi a hangulatod (na és a családodé sem), ha a menüt kizárólag a diétának megfelelően állítod össze, illetve a pihenés időszakában a mérlegen ácsorogsz.

Mindenki megelégedésére készíthetsz olyan menüt, amiből egyaránt lehet nehezebb és könnyebb étkezést összeállítani (pl. sült szárnyas párolt káposztával, amihez a többieknek lehet pluszköret a burgonya).

Azért senki nem fog megróni, ha nem veszel mindenből, ami az asztalra kerül, vagy nem pakolod tele a tányérodat.

Utóbbi egyébként sokkal fontosabb, hiszen a mértéktartás aggodalom nélkül is elégedetté tesz, a ruháidon viszont nem feszesít.

Válassz egészséges ételeket!

2/6 Válassz egészséges ételeket!

Az előbb említett sült szárnyas minden formában kiváló ünnepi étel.

Amellett, hogy hagyományos, karácsonyi ebéd, vacsora lehet, nem az egyik legzsírosabb menü, ami az asztalra kerülhet.

További nagy előnye, hogy típustól függően kiválóan passzolnak hozzá a változatosan elkészíthető zöldségek.

A klasszikus párolt megoldáson felül készíthetsz salátát, de a savanyúságok is alapvetőek.

Amennyiben újdonságra vágysz, készíts csőben sütött, rakott zöldségköretet, így máris biztosítod a különleges, ünnepi fogást.

Ezzel az egyszerű praktikával nem csupán elcsalhatod a kalóriákat, hanem akár észrevétlen formában csempészheted bele a zöldségeket a karácsonyi menübe.

A szárnyasokon felül jó ötlet időnként a halfélék mellett voksolni, amik hazánkban ugyancsak tipikus ünnepi menünek számítanak, ráadásul rendkívül kalóriaszegények.

A cél a pluszkilók elkerülése

3/6 A cél a pluszkilók elkerülése

Amennyiben éppen diétázol, és nem akarod abbahagyni a megpróbáltatást, akkor ne tedd, vannak, akiknek sokkal könnyebb, ha semmit sem engednek a szabályokból.

Viszont, ha nem veszed ilyen szigorúan az előírásokat, akkor egy célod legyen, az aktuális súlyod megtartása.

Az ünnepek után folytathatod a diétát, de ha tudatosan étkeztél egészen idáig, és karácsony alatt sem hagyod el teljesen magadat, akkor nem fognak hirtelen felszaladni a kilók, emiatt nem is kell aggódnod.

Azért biztos, ami biztos alapon, a tudatosság mellett fogyassz rendszeresen anyagcsere-gyorsító, tisztító teákat az ünnepek során is, illetve jó, ha joghurtok, probiotikumok formájában pótolod a létfontosságú baktériumokat.

Ha a nehéz ételek nem ülik meg a gyomrodat, az emésztésed továbbra is helyesen működik, az már fél siker az ünnepek alatt.

Állj le, ha tele vagy!

4/6 Állj le, ha tele vagy!

Karácsony tájékán az egyik legnagyobb gond a mértéktelen evés, ami természetes módon vezet a gyors hízáshoz.

Otthon mindenki igyekszik legalább háromfogásos menüvel előrukkolni, és a vendégek érkezésekor sem akar senki fukarnak tűnni.

A nehéz, téli menük mellett a torták, aprósütemények sem hiányozhatnak a kínálatból, amiknek talán még nehezebb ellenállni, mint a tartalmas húsoknak.

Figyelj a testedre, és vedd észre, ha tele vagy: a határt legkönnyebben akkor találod meg, ha nem eszel gyorsan.

A karácsony lényege egyébként is az együttlét, a közös étkezés, nem szabad kapkodni.

Na és persze az sem túl szerencsés, ha annyira teleeszed magadat, hogy a vacsora után nemhogy közös programra nincs erőd, megmozdulni is nehezedre esik…

Mondj nemet!

5/6 Mondj nemet!

Sokan egyszerűen kényszert éreznek, hogy mindent megkóstoljanak, amivel megkínálják őket, illetve semmit se hagyjanak meg, amit a tányérra tettek.

Utóbbi tényleg nem szerencsés, érdemes kiküszöbölni azzal, hogy egyszerre keveset szedünk, később legfeljebb pótoljuk a hiányt.

De csupán illemből ne tömd teljesen tele magadat, az, aki megvendégel, minden bizonnyal nem fog megsértődni, ha három szem krumpli a tányéron marad. 

Ezen felül ne érezd rosszul magadat, ha egy erőszakos kínálgatót határozottan elutasítasz.

Nyilván nem cél, hogy bárkit is megbánts, de el kell fogadtatnod, hogy nem tudsz mindent megenni, ami az asztalra került.

Ha túlságosan erőltetik a falatozást, ajánld fel, hogy később megkóstolod, vagy fogadd el a vacsora után extra ajándékként átadott „túlélő” csomagot.

Ne feledkezz meg a mozgásról!

6/6 Ne feledkezz meg a mozgásról!

Az ünnepek során a gyors hízás oka az, hogy egyrészt sokkal többet eszünk, másrészt jóval kevesebbet mozgunk.

Karácsony tájékán gyakran zárva vannak a konditermek, de ha találnánk is módot az edzésre, általában akkor sincs kedvünk időt szakítani rá.

Ha nem megy, ne erőltesd, nem muszáj mindenáron kőkeményen izzadni, ha inkább lustálkodnál.

Ugyanakkor ne zárd ki teljesen a mozgást: menjetek romantikus esti sétára, látogassátok meg a vásárokat, induljatok gyalog a közeli rokonokhoz.

Ha az idő megengedi, síeljetek, szánkózzatok, korcsolyázzatok, vagy űzzetek más, tipikus téli sportot.

Ha kimozdultok, akkor jó eséllyel nem esztek annyit, mintha egész nap otthon unatkoznátok, ráadásul kalóriát égettek, úgyhogy duplán jól jártok.