4 hiba az étrendedben, ami akár az életedbe is kerülhet

Nagy Niki
Írta: ,

Világszerte az elhalálozások egyötöde köthető olyan betegségekhez, amelyek kialakulásában fontos szerepet játszott a rossz étrend – még mindig nem igazán tudatosul bennünk ugyanis, mennyire létfontosságú a szervezetünk számára, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el, és ne gyilkoljuk túl sok cukorral, zsírral vagy alkohollal. Ha ezeket a hibákat felfedezed az étrendedben, érdemes változtatni rajta – szélsőséges esetben ugyanis még akár az életed is múlhat rajta.

1. Túl sok rossz zsír, túl kevés magféle

Az egészségtelen zsírok egyenes utat mutatnak a szív- és érrendszeri betegségek felé – az egészséges zsírokra viszont nagyon nagy szüksége van a szervezetednek. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent friss kutatás szerint az emberek korántsem esznek elegendő magfélét, amiből tökéletesen kinyerhető lenne ez a jó zsír: a tanulmány szerint átlagosan napi 3 grammot eszünk, amikor nagyjából 21-et kéne ahhoz, hogy az egészséges mennyiséget elérjük.

A magvak ráadásul nemcsak jó zsírokat, de fehérjét és vitaminokat is tartalmaznak.

2. Kevés tejet iszol

Kép forrása: canva.com

Mostanában a tejnek nagyon rossz híre van, ami nem is csoda: a mai hőkezelt változatok között sok az, amiben már semmi értékes anyag nem marad, és csak köszönőviszonyban van az eredeti tejjel. Pedig az olyan emberek számára, akik nem allergiásak vagy érzékenyek valamely összetevőjére, a tej tökéletes kálciumforrás, és fehérje is bőven van benne – persze nem kell túlzásba vinni a fogyasztását, de napi egy-másfél deci csak jót tesz az embernek. Ha valamiért mégsem szeretnéd fogyasztani, a helyettesítő növényi italok is jó választások lehetnek, mert hasonló értékekkel rendelkeznek, mint a tej.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba