Hárs, lépes, akác? – Ezt kell tudnod a különböző mézfajtákról

Fodor Veronika
Írta: ,

A méz ősidők óta fontos táplálékunk – baktériumölő hatása miatt háborúk során még sebek tisztítására is használták. A méz tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, magas energiatartalmának köszönhetően pedig segít a fáradtság leküzdésében. Enzimjei akadályozzák a kórokozók, baktériumok terjedését, ezért egyre többen tartják igazi univerzális csodaszernek.

Akácméz Kép forrása: bedarling.net

Az akácméz világosabb színű, és nem olyan telt az íze, mint a többi mézfajtáé, magas gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően viszont nem kristályosodik. Állaga miatt könnyen fogyasztható, akár a reggeli müzlire csepegtetve vagy teába keverve is megállja a helyét. Mérsékelt inzulintermelést okoz, ezért kis mennyiségben még a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kimagasló fertőtlenítő hatása miatt a mézfajták közül az akácméz az egyik legjobb választás köhögésre, torokfájásra és megfázásra. Magas a kalciumtartalma, ami jótékony hatással van a csontképző folyamatokra, és vasban is gazdag, ami pedig a vérképzést támogatja.

Vegyes virágméz Kép forrása: blog.birdsparty.com

Különböző virágok nektárjaiból készül, könnyen megkülönböztethető az akácméztől, mert jellemzően sötétebb színű.

Sőt, minél sötétebb a színe, annál magasabb az ásványianyag- és flavonoidtartalma, emellett antioxidáns hatással bír, és közömbösíti a szervezetben károkat okozó szabadgyököket.

Cukortartalma miatt a kiegyensúlyozott napi energiabevitelhez a vegyes virágméz a legjobb választás.