Tényleg a gyorskaják okolhatóak a járványszerű elhízásért?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Tényleg a gyorskaják okolhatóak a járványszerű elhízásért?

Friss kutatást készítettek a Cornell Egyetemen, ahol azt vizsgálták, hogy valóban a gyorséttermek elterjedése okozza-e a járványszerű elhízást az Egyesült Államokban. Az eredmények meglepőek: talán mégsem kell lemondanod a sajtburgerről?

Úgy tűnik, mégsem a hamburger a hibás Kép forrása: halfbakedharvest.com

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, egyáltalán nem a hamburger, a hasábburgonya és a szénsavas üdítők felelősek a drasztikus súlynövekedésért. Bár a kutatók kiemelték, hogy természetesen nem egészségesek ezek az ételek, és egyáltalán nem ajánlják, hogy a hír hallatán az emberek fokozzák a fogyasztásukat.

Ugyanakkor az Obesity Science & Practice folyóiratban megjelent cikkben elárulták azt is, hogy az amerikai felnőttek 95%-ának a túlsúlya nem köthető szorosan a gyorséttermi ételekhez. Ez tehát azt jelenti, hogy a súlyos gyorskaja függőkön túl, szinte senki sem azért hízik el, mert túl sokat eszik ilyen helyeken.

Akkor mi áll a háttérben? Kép forrása: tumblr, apostrophe9

Ez ügyben sajnos még nem született egyöntetű megállapodás, a kutatók úgy vélik, még mindig ellentmondásos, miért híznak el ennyire könnyen és gyorsan az amerikai állampolgárok.

Persze nem meglepő módon két fontos okot jelöltek meg: az egészségtelen ételek túlfogyasztását, illetve a fizikai aktivitás hiányát.

Előbbi a felmérés alapján csupán részben korlátozódik a gyorséttermekre, hiszen a gond ott kezdődik, hogy az emberek többsége nem tud főzni, ezért otthon is a kész, vagy félkész ételeket preferálja. A mozgáshiány pedig nem kizárólag az edzőtermek kerülését jelenti, a világon az emberek többségre egyre passzívabb.