Gyönyörű bőr és jó emésztés: az uborka csodálatos egészségügyi hatásai

Írta: ,

Ez a zöldség nemcsak mesés saláta-alapanyag, hanem még abban is segít, hogy kívül-belül gondoskodj a megfelelő hidratációról! Összegyűjtöttünk néhány érvet, amiért érdemes betenned a kosaradba a legközelebbi vásárlás alkalmával…

Vitaminok és ásványi anyagok

1/6 Vitaminok és ásványi anyagok

Egy csészényi nyers, hámozatlan, kockázott uborka 115 g vizet, 16 kalóriát, 0,8 g fehérjét, 0,2 g zsírt és 2,9 g szénhidrátot rejt – tehát gyakorlatilag büntetlenül jóllakhatsz olyan salátával, amelynek az alapanyaga ez.

Az említett mennyiség a napi K-vitamin beviteled 11%-át fedezi, emellett C-, A-, B6-vitamin, magnézium, kálium, mangán, tiamin, riboflavin, pantoténsav, folsav, kalcium, vas, foszfor, cink és réz is van benne.

Bármikor érdemes tehát kiegészíteni vele a menüdet!

Belső hidratálás

2/6 Belső hidratálás

Az iménti adatokból láthattad, hogy az uborka kivételesen sok vizet tartalmaz. Emellett óriási előnye, hogy ásványi sók, azaz elektrolitok is találhatóak benne.

A folyadékháztartásod egyensúlyának megőrzéséhez mindezekre szükséged van.

Edzés után és a nyári hónapokban különösen érdemes extra mennyiséget fogyasztanod belőle, de bármikor segít, ha hajlamos vagy elsumákolni a vízivást, és esténként folyton azon kapod magad, hogy már megint alig kortyoltál.

Amennyiben néhány szeletet beleraksz a vizes kancsóba, kellemes ízt nyer a vized, így több kedved lesz legurítani a napi legalább másfél litert!

Bőrápolás

3/6 Bőrápolás

Bizonyára hallottál már róla, hogy az uborka kívülről is szépít, hiszen fantasztikus hűsítő és gyulladáscsökkentő hatása van.

A hűtött uborkaszeletek azonban nemcsak a puffadt szemekkel tesznek csodát, hanem gyakorlatilag bármilyen enyhébb bőrfelszíni irritációra és ödémára bevetheted.

Mivel kiválóan hidratál, akár egész testrészeket fedő pakolást is készíthetsz belőle: percek alatt feszesebb leszel tőle!

Igazi gyorssegélyként szolgálhat ez egy sorsdöntő találkozó előtt, vagy éppen egy fárasztó nap után.

Erős csontok

4/6 Erős csontok

A túl csekély K-vitamin bevitel növeli a csonttörés és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Tévedés, hogy ez kizárólag a klimax környékén lévőket, illetve az idősebbeket érinti: valójában a mindenkori csontsűrűséged is összefüggésben állhat ezekkel a problémákkal.

A legújabb kutatások szerint már gyermekkorban előre jelezhető ez a veszély!

Mivel az uborka gazdag K-vitaminban, javítja a kalcium felszívódását, ezáltal megalapozza a csontjaid egészségét.

Jó anyagcsere

5/6 Jó anyagcsere

Az uborkát nem érdemes meghámoznod, hiszen a héja értékes rostokat tartalmaz.

Ezek a víztartalommal kombinálva hozzájárulnak az anyagcseréd optimális működéséhez – mégpedig úgy, hogy javul a tápanyagok felszívódása a bélrendszeredben, valamint lazább lesz a székleted.

Ha nem jársz elég rendszeresen vécére, mindenképpen próbálj meg átállni a zöldségekben, gyümölcsökben és folyadékban gazdag étrendre, mert ezek adják meg a lehetőséget arra, hogy optimális idő alatt áthaladjon a tápcsatornádon a bevitt étel!

Veszélyek

6/6 Veszélyek

Talán nehéz elképzelni, de az uborkafogyasztás bizonyos esetekben árthat az egészségednek.

Magas víztartalmánál fogva nagyon fogékony a környezetében előforduló vegyületekre, tehát akár növényvédőszer-maradványokat is tartalmazhat, amennyiben nem megfelelő forrásból szerzed be.

A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy bárhol laksz, és bármilyen bevásárlási lehetőségeid vannak, a nem elég változatos táplálkozásból adódó egészségügyi kockázat messze felülmúlja a veszélyt, amit a permetszer-maradványok jelenthetnek számodra.

Te milyen gyakran eszel uborkát? Íme, néhány recept, ha megjött hozzá a kedved!