A goji bogyótól a quinoáig: 6 szuperétel, ami árthat neked

Írta: ,
Te is azok közé tartozol, akik kóstoltak már meg valamit csupán azért, mert „szuperételnek” hitték? Nem vagy egyedül: a Brit Dietetikusok Szövetségének felmérése alapján az emberek 61%-a cselekszik így. A legfrissebb Európai Uniós szabályozások betiltották ugyan a kifejezés nem megfelelő használatát, de még mindig bőven akad mit tisztázni a témával kapcsolatban... Mutatunk most hat olyan finomságot, ami bizonyos esetekben problémát okozhat.
Goji bogyó

1/6 Goji bogyó

Évszázadok óta a hagyományos kínai orvoslás része. Főleg aszalvány és gyümölcslé formában kapható. 

Elvileg serkenti az agy és az immunrendszer működését, véd a szívbetegség és a rák ellen, illetve növeli a várható élettartamot. 

A kiábrándító valóság azonban, hogy 13 adag goji bogyó rejt annyi antioxidánst, mint egyetlen(!) darab piros alma
A szupernek hitt gyümölcs ráadásul úgynevezett szaponinokat tartalmaz, amelyek növelik annak az ijesztő nevű „lyukas bél” vagy „szivárgó bél” szindróma kockázatát – ennek során a bélfalon keresztül méreganyagok kerülnek a véráramba.
Azték zsályamag

2/6 Azték zsályamag

A khia- vagy csiamag egy latin-amerikai mentaszerű növénytől származik. Akár nyolcszor annyi omega-3 zsírsav van benne, mint azonos súlyú lazacban. 

A mag igen gazdag fehérjében, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, valamint elősegíti a teltségérzetet – elvileg. 
Gyakorlatilag viszont zselatinszerű masszává változik a gyomorban, ami hasfájást, gázképződést és puffadást okozhat. Fitáttartalma is magas, amivel gátolhatja bizonyos ásványi anyagok felszívódását. 
Amúgy meg mit választanál szívesebben ebédre: 30 deka azték zsályamagot vagy 30 deka lazacot…?
Fodros kel

3/6 Fodros kel

Az élénkzöld levelek tele vannak vitaminnal, kalciummal, vassal és más értékes tápanyagokkal, így sokak szerint kiérdemlik a „szuper” jelzőt. 

Ha azonban mindenhez nyers kelt adsz a smoothie-tól kezdve a salátáig, rengeteg glüközinolátot viszel be a szervezetedbe
Ezek az anyagok némelyeknél képesek beavatkozni a pajzsmirigy működésébe, mégpedig megnagyobbodást okozva. 
Extrém adagban tehát a következmény: golyva, vagy más szóval strúma – olyan betegség, ami fáradtsággal, szorongással és súlygyarapodással járhat.
Kókuszvíz

4/6 Kókuszvíz

Az éretlen, még zöld kókuszból kinyert folyadék a papírforma szerint igazi magnézium- és káliumbomba, ami miatt a nyugati társadalmak egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő frissítő itala. 

Elsősorban edzés után ajánlják, hogy helyreállítsa az elektrolit-háztartást. Mivel „szuperital” kifejezés így külön nincs, hát ráragasztották, hogy szuperétel.
Igazából azonban akad vele egy kis probléma: noha viszonylag kalóriaszegény, hiszen 100 ml 20 kcalt rejt, egy 330 ml-es adaggal három teáskanálnyi cukrot hörpintesz fel, ami a napi ajánlott maximum bevitel fele.
Acai bogyó

5/6 Acai bogyó

Noha kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya, plusz bővelkedik fehérjében, rostban, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, minden tudományos alapot nélkülöz a feltételezés, miszerint segítene a fogyásban

Sőt, a szakértők azt is kétségbe vonják, hogy egészséges volna nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle, hiszen ennyi tápanyag egyébként sem tud egyszerre hasznosulni a szervezetben
Ráadásul sokan hasmenést kapnak tőle.
Quinoa

6/6 Quinoa

A dél-amerikai mag akár 18%-kal több fehérjét tartalmaz távoli rokonainál, a gabonaféléknél, ráadásul olyan aminosavak vannak benne, melyek hozzájárulnak az izomzat fejlődéséhez. 
Természetéből fakadóan gluténmentes, és alacsony a glikémiás indexe. A viszonylag sok proteinért azonban mégis bélirritációért felelős anyagok, például szaponinok és lektinek bevitelével kell fizetni. 
Ráadásul fennáll az úgynevezett keresztszennyeződés kockázata, ami alááshatja a gluténmentességet. Érzékeny tápcsatorna esetén tehát csak megbízható forrásból és mértékkel ajánlott.
Ha bármilyen tapasztalatod van a szuperételekkel, várjuk kommentben!