5 élelmiszer, ami természetesen gluténmentes: érzékenyek is ehetik!

Írta: ,

A gluténmentes étkezés nem csak egy újfajta hóbort, hanem olyan döntés is lehet, amelyet az egészséged érdekében muszáj meghoznod. Szerencsére ma már egyre több élelmiszerből készül gluténmentes változat is, de van, amikor a biztonságot jelentő címkére sincs szükséged, hiszen a természet eleve gluténmentesen „állította elő” ezeket a finomságokat.

Csicseriborsó Kép forrása: unsplash

1/5 Csicseriborsó

A vegánok nagy kedvence, a szinte-mindenre-jó csicseriborsó a gluténérzékenyek étrendjében is kiérdemelte a helyét, hiszen rengeteg módon hasznosítható: teheted salátába, készíthetsz belőle mártogatóst (pépesítve), és őrült változatából liszt is készíthető, amit akár a sütéshez is felhasználhatsz.

Fél csészényi adagban:

  • 110 kalória,
  • 2 gramm zsír,
  • 6 gramm rost,
  • 0 gramm cukor,
  • 6 gramm protein van.
Kukorica Kép forrása: elenademyanko

2/5 Kukorica

A gluténmentes diéta sajátosságaiból adódóan, ha nem figyelsz, könnyen protein- és rostszegénnyé válhat. Ennek kiküszöbölésében segíthet a kukorica, vagy a belőle készült kukoricaliszt.

A kukoricalisztből készült tortillát mindenféle finomságokkal is megtöltheted, de persze a főtt kukorica önmagában sem rossz nyári csemege. Feldobhatod vele a salátádat, sőt bizonyos levesekbe is kimondottan finom lehet a főtt kukorica.

Egy cső kukoricában körülbelül:

  • 120 kalória,
  • 2 gramm zsír,
  • 5 gramm cukor,
  • 3 gramm rost,
  • 4 gramm protein van.

3/5 Cheddar sajt

Bár nem minden sajt természetesen gluténmentes, a Women’s Health által megkérdezett szakértő szerint a cheddar például pont az, így jó szolgálatot tehet a kalcium pótlásában, de persze abban is, hogy egyszerűen izgalmasabbá tedd az étrendedet. Szórhatod húsokra, salátákra, kerülhet belőle a szendvicsedbe is.

Egy adag sajtban körülbelül:

  • 115 kalória,
  • 9,5 gramm zsír,
  • 0 gramm cukor,
  • 0 gramm rost,
  • 7 gramm protein van.
Édes burgonya Kép forrása: unsplash

4/5 Édes burgonya

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb élelmiszere, nem is véletlenül: nem csak finom, de egészséges köret is lehet belőle, ráadásul a gluténmentes diétába is könnyen beépíthető. Komplex szénhidrátokban gazdagok, remek forrásai az A-vitaminnak és a rostoknak, így semmiképpen sem érdemes megfeledkezni róluk, ha gluténmentes köretet keresel.

Lehet, hogy nincs rajtuk gyártói címke, de nyugodtan bekerülhetnek a kosaradba!

Egy közepes édes burgonya körülbelül:

  • 100 kalóriát,
  • 0,2 gramm zsírt,
  • 7 gramm cukrot,
  • 4 gramm rostot,
  • 2 gramm proteint tartalmaz.
Dió Kép forrása: VadimVasenin

5/5 Dió

Mivel lassabban szívódnak fel, számos értékes rosttal, jó zsírokkal és értékes omega-3 zsírsavakkal járulnak hozzá a diétádhoz, ráadásul nem csak egy salátát tehetnek izgalmasabbá, hanem önmagukban is kiváló és egészséges nassok lehetnek. Ha gluténmentes diétát követsz, és fontos számodra a kiegyensúlyozott és változatos étrend, nem árt, ha tartasz magadnál egy-egy marék diót, amiből bármikor csemegézhetsz, akár magában, akár valamilyen zöldség vagy gyümölcs mellé.

40 grammnyi dió nagyjából:

  • 270 kalóriát,
  • 27 gramm zsírt,
  • kevesebb mint 1 gramm cukrot,
  • 2,8 gramm rostot,
  • 6,5 gramm proteint tartalmaz.