5 élelmiszer, ami természetesen gluténmentes: érzékenyek is ehetik!

Írta: ,

A gluténmentes étkezés nem csak egy újfajta hóbort, hanem olyan döntés is lehet, amelyet az egészséged érdekében muszáj meghoznod. Szerencsére ma már egyre több élelmiszerből készül gluténmentes változat is, de van, amikor a biztonságot jelentő címkére sincs szükséged, hiszen a természet eleve gluténmentesen „állította elő” ezeket a finomságokat.

Csicseriborsó Kép forrása: unsplash

A vegánok nagy kedvence, a szinte-mindenre-jó csicseriborsó a gluténérzékenyek étrendjében is kiérdemelte a helyét, hiszen rengeteg módon hasznosítható: teheted salátába, készíthetsz belőle mártogatóst (pépesítve), és őrült változatából liszt is készíthető, amit akár a sütéshez is felhasználhatsz.

Fél csészényi adagban:

  • 110 kalória,
  • 2 gramm zsír,
  • 6 gramm rost,
  • 0 gramm cukor,
  • 6 gramm protein van.
Kukorica Kép forrása: elenademyanko

A gluténmentes diéta sajátosságaiból adódóan, ha nem figyelsz, könnyen protein- és rostszegénnyé válhat. Ennek kiküszöbölésében segíthet a kukorica, vagy a belőle készült kukoricaliszt.

A kukoricalisztből készült tortillát mindenféle finomságokkal is megtöltheted, de persze a főtt kukorica önmagában sem rossz nyári csemege. Feldobhatod vele a salátádat, sőt bizonyos levesekbe is kimondottan finom lehet a főtt kukorica.

Egy cső kukoricában körülbelül:

  • 120 kalória,
  • 2 gramm zsír,
  • 5 gramm cukor,
  • 3 gramm rost,
  • 4 gramm protein van.