Génmódosított élelmiszerek – károsak vagy sem?

Jankovics Anna
Írta: ,
Génmódosított élelmiszerek – károsak vagy sem?
Szója, kukorica, csak, hogy a legismertebb génmódosított növényeket említsem, melyeket az ember nap, mint nap eszik, a felvágottban, a pékáruban, a csokoládéban – és még sorolhatnám. Mi és milyen dózisban káros az ember egészségére? Nos, ez is nagy kérdés.
A génmódosítás lényege

A DNS lánc összetevői adott hosszúsággal, adott vegyületekkel rendelkeznek, melyek meghatározzák adott élőlény tulajdonságait. Egy ilyen láncba egy másik élőlény bizonyos tulajdonságát meghatározó részét ,,rakják" bele. A hagyományos nemesítés teljesen más, hiszen az élettan egyetemes törvényei szerint alakulnak ki bizonyos kombinációk.
A mesterségesen manipulált gén viszont felül írja a természetet, felborítva annak normális menetét. Nem csak ökológia szempontból káros ez, hiszen az ökológiai rendszer bonyolultabb, mint arról tudnánk, hanem az ember számára akár méreg is lehet az ilyen, génmódosított élelmiszer. Az a lényeg: nem ismerjük hosszú távú hatását.

A génmódosítás előnyei

Későn puhul, vírusrezisztens, rovarrezisztens – ez csak néhány ,,előny". Például a génmódosított kukorica olyan mérget termel, ami elpusztítja bizonyos lepkefaj hernyóit (kukoricamoly).

A burgonya génállományába a hóvirág adott génjét átültetve a ,,krumplibogár" nem fog kárt tenni a burgonyában.
A repcébe pedig olyan baktériumgént(!) juttatnak, mely gyomírtó tűrővé teszi a repcét. Azaz, lehet, hogy sokkal több táplálékunk lesz, de ettől még nem fog megszűnni a Földön az éhezés... az is biztos, hogy egészségesebbek sem leszünk tőle... akkor ez most jó, vagy rossz? És miért van rá szükség?

Legolvasottabb cikkek

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell