A gabonák anyja: ezért tesz jót neked, ha kinoát eszel

Zabolai Margit,

Kép forrása: unsplash.com
Az inkák szent növényként tisztelték, a spanyol hódítók elől menekülve is magukkal vitték, és az Andokban rejtegették, hogy a 21. században szuperélelmiszerként induljon a kinoa – vagy angolul quinoa – saját hódító útjára. Minket levett a lábunkról!
Gluténmentes gabona?
A kinoa egy lágyszárú növény, amit ehető magvaiért és levelei miatt termesztenek. Újabban vált ismertté, az egészséges életmód és a különböző „mentes” diéták elterjedésével, de nem éppen tegnap kezdte az ipart: már az inkák is ismerték, sőt szent növényként tisztelték, pedig ők valószínűleg nem tudták róla, hogy még gluténmentes is.
Hogy ez hogyan lehetséges? Hát úgy, hogy a kinoa gabona is, meg nem is: pontosabban egyáltalán nem az, csak úgy lehet fogyasztani, mint a gabonát, például a rizst, botanikailag azonban a parajfélékhez tartozik. Mégis szokás minden gabonák anyjának nevezni, hiszen az emberiség lisztté őrőlve fogyasztja már vagy jó 5 000 éve…
A kinoa fogyasztása azonban nem csak akkor ajánlott, ha gluténmentes diétán vagy: mivel rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, bármilyen egészséges diéta remek alapanyaga lehet.
Mi van benne?
A kinoában van minden, ami jó: többek közt cinket, mangánt, magnéziumot, rezet, vasat és káliumot, illetve B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, emellett rendkívül gazdag antioxidánsokban és 9 különböző esszenciális aminosav is van benne.
Összetételének köszönhetően a kinoa képes csökkenteni a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, alacsony glikémiás indexe miatt pedig a cukorbetegek is könnyen be tudják építeni az étrendjükbe. Sőt! Kísérletek igazolták, hogy a kinoa segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a vérben lévő inzulint.
Magas rosttartalma miatt elősegíti az emésztést, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Hogyan készítsd el?
Ha eddig nem jött volna meg a kedved a kevésbé ismert körethez, mondunk még egy jó hírt: pofonegyszerű az elkészítése! Egy csésze kinoát kb. két és fél deciliter vízben párolj fedő alatt 15-20 percig, majd ízesítsd kedved szerint sóval vagy zöldfűszerekkel. Nem lehet elrontani! Főzés előtt érdemes folyóvíz alatt átmosni, mert egyébként a nyers kinoán található szaponin kesernyés mellékízt eredményezhet.
Hogyan edd?
A kinoát sokan rizs helyett eszik, ha változatosabb, ugyanakkor egészséges köretre vágynak, de a kinoa felhasználásának számos más módja is van, nem kell visszafognod a fantáziádat! Gazdagíthatod vele a kásádat, tartalmasabb lesz tőle az őszi saláta, gyümölcsös-zöldséges ételekkel kimondottan finom, így például gránátalmás, aszalt szilvás vagy céklás salátába is kerülhet. Ha a krémlevesekbe keresel valamilyen gyorsan elkészíthető és egészséges levesbetétet, a kinoa akkor is jól jöhet: a fent leírtak szerint készítsd el, majd a leves tálalásakor tegyél egy evőkanál kinoát is a tányérba, hogy laktatóbb legyen.
A lisztté őrölt kinoából készíthetsz akár süteményeket, muffinokat is, de müzlibe is teheted, íze leginkább a kölesre hasonlít, kissé diós aromájú, jól illik a csokoládéhoz és a tejes ételekhez is.