Fogyás, frissesség, egészség – az almaecet csodás hatásai

Írta: ,

Salátákat és szószokat ízesítünk vele, használjuk takarításhoz, mosogatáshoz, a mosásban fehérítéshez. Főzéshez és sütéshez is kiváló, például a sült hús puhább és ízletesebb lesz, ha almaecetet adsz hozzá. Milyen előnyei vannak az egészségünket tekintve?

Száj és fogak

1/7 Száj és fogak

Fehéríti a fogakat, leoldja róluk a lepedéket, így segít megelőzni a fog- és ínybetegségek kialakulását.

A benne lévő savak már a szájban elkezdik a hatásukat kifejteni: fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását.


Próbáltad már? Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!


Emésztés

2/7 Emésztés

Több sav termelésére készteti a gyomrot, ezért enyhíti az evés után, főleg délben és kora délután kialakuló teltségérzést.

Az organikus ecetsavak növelik a vékonybél savasságát is, ezért a táplálékban előforduló ásványi anyagok könnyebben felszívódnak.

Ez fokozottan érvényes a vasra.

Az almaecet megsemmisíti az erjedést okozó baktériumokat, ezáltal egészségesebb lesz a bélflóra, csökken a puffadás. 

Lelki és szellemi állapot

3/7 Lelki és szellemi állapot

Az almaecet gyorsítja a vérkeringést.

Emiatt javul a vérellátás a szervekben, beleértve az agyat is, amitől élénkebbé válik a szellemi vitalitás, valamint javul a hangulat. 

Almaecet kúra

4/7 Almaecet kúra

Akinek gondjai vannak az emésztésével, annak érdemes kipróbálnia az almaecetet, hátha beválik.

Főétkezések előtt tegyen egy teáskanálnyi almaecetet és mézet egy pohár szénsavmentes vízbe, és igya meg.

Pattanások ellen is ajánljuk az almaecetes víz kúraszerű fogyasztását, alapesetben két héten keresztül, naponta egyszer. Fogyókúra idején is ajánlatos kipróbálni ezt a módszert.

Egészséges összetevők

5/7 Egészséges összetevők

Az almaecet sok összetevője miatt nagyon egészséges hatású.

Kezdjük ott, hogy az alma a legegészségesebb gyümölcs, így az almaecet mindent tartalmaz, ami a gyümölcsben megtalálható: A, B1, B2, B6, C- és E-vitamint, folsavat, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfátot, vasat, fluort, jódot, cinket, rezet és szelént. 

Vitaminok

6/7 Vitaminok

Mindegyik fontos a szervezetünk számára. Az A-vitamin fontos az immunrendszer és a látás számára, és hamvassá teszi a bőrt.

A B-vitaminok szolgáltatják az energiát a sejteknek a fehérjék és a zsírok feldolgozásához.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és megköti a szabadgyököket, hogy a nap mint nap termelődő ráksejtek ellen a testünk fel tudja venni a versenyt.

Támogatja a vas felszívódását a növényi táplálékokból. Tisztítja az ereket, így gátolja az érszűkület kialakulását, illetve megszünteti azt. Az E-vitamin véd a szívbetegségek és a rák ellen.

Hiányában nő az említett betegségek kialakulásának lehetősége, illetve felgyorsulhat az öregedés folyamata. 

Ásványi anyagok

7/7 Ásványi anyagok

A kalcium fontos építőanyaga a testnek, főleg a csontokban és a fogakban található.

Gyorsítja a véralvadást, javítja a vesék és az izmok működését.

A nátrium szabályozza a vízháztartást, a vese és az izomsejtek funkcióját. A kálium az ideg- és az izommunka szempontjából jelentős.

A vas támogatja a vérsejtek képződését és az oxigénáramlást, növeli a teljesítményt