8 finomság, amiben természetes probiotikum van - bátran fogyaszd őket!

Kovács Andrea
Írta: ,
8 finomság, amiben természetes probiotikum van - bátran fogyaszd őket!

A probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők pozitív hatásáról bizonyára már hallottál: ezek a többnyire kapszula és tabletta formájában kapható termékek elősegítik az emésztőrendszer egyensúlyának megőrzését vagy helyreállítását, hozzájárulva ezzel az olyan kellemetlen panaszok megszüntetéséhez, mint a haspuffadás, a székrekedés vagy a hasmenés. De tudtad, hogy a bélflórádat akár bizonyos ételek és italok rendszeres fogyasztásával is „formába hozhatod”?

Lágysajtok

Bár minden probiotikum jót tesz az emésztésnek, nem mindegyikük éli túl a tápcsatornán keresztüli utazást. A tudósok viszont rájöttek, hogy a laktobaktériumok strapabíróbbá válnak bizonyos fermentált, azaz erjesztett lágysajt-fajtákban, úgymint a goudában.

Sőt, maga a sajt nemcsak tartalmazza, hanem szállítja is a probiotikumokat, amivel megolajozza az immunrendszer működését.

Kefir

A legenda szerint ez a savanykás tejtermék a kaukázusokból ered, ahol a hegyi pásztorok egyik alapvető tápanyagforrását jelentette. Az ott élők észrevették, hogy az általuk szállított tej buborékos itallá erjed.

A sűrű, krémes és ízletes kefir egészen egyedi probiotikum-kombinációt rejt, emellett pedig néhány hasznos gombafajtával is gazdagítja a bélflórát.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?