Vényre kellene felírni őket mindenkinek: a fermentált gyümölcslevek csodálatos hatásai – Készítsd el te is őket!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Már egy ideje fogyasztok fermentált zöldségeket, bár egyelőre az egyszerűbb, hagyományosabb változatok mellett tettem le a voksomat: télen elsősorban káposztát, nyáron pedig kovászolni való uborkát használok fel a célra. A minap azonban ráakadtam a fermentált gyümölcslevekre, és persze nyomban tettem is velük egy próbát…

A fermentálás az egyik legősibb tartósítási eljárásunk, és mint ilyen, az egyik legegészségesebb is. Nem szükséges hozzá semmilyen adalékanyag, mesterséges aroma, vagy éppen különleges hozzávaló, továbbá csak a fantázia és az ízlés szabhat határt a kísérletezgetés során. A fermentáláshoz használhatsz fűszer- és gyógynövényeket sőt, ízlésednek megfelelően keverheted a zöldségeket akár a gyümölcsökkel vegyesen: csupán néhány, nagyon egyszerű alapszabályt kell betartanod.

De miért is jók nekünk a fermentált gyümölcslevek?

Kifejezetten frissítő üdítőknek számítanak, amit a savanykás ízüknek és a bennük rejlő, természetes szénsavnak köszönhetnek. Ez a szénsav az erjesztés egyik mellékterméke, jó hír azonban, hogy nem bántja a gyomrot, szemben az erős mesterséges adalékanyagokban dúskáló, szénsavas üdítőkkel. Az erjedés során a baktériumok a cukorból, szénhidrátból táplálkoznak, így a fermentált gyümölcslevek cukor- és szénhidráttartalma egyaránt alacsony lesz, össze sem lehet őket hasonlítani a bolti változatokkal. 

Legnagyobb előnyük mégis az, hogy igazi probiotikus bombák a szervezet számára: segítik az emésztést, a méregtelenítési folyamatokat, legyőzik a puffadást, tökéletesen hidratálnak és még a vitaminok, ásványi anyagok beépülését is támogatják.

Elektrolit tartalmuk szintén kiemelésre méltó, kiválóan lehet velük helyettesíteni a méregdrága, mesterséges sportitalokat.

Hogyan kell fermentálni?

A végtelenségig lehet bonyolítani a folyamatot különféle indítók, hozzáadott gombák, élesztők segítségével, de kezdők számára bőven elég a „hagyományos” erjesztés. A gyümölcsitalokat tekintve ez úgy működik, hogy kb. egyharmadnyi gyümölcsöt kell felönteni kétharmadnyi vízzel, és várni a pár napon belül bekövetkező csodára.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció