5 fagyasztási praktika, hogy kiolvasztva is frissek maradjanak az ételek

Zabolai Margit
Írta: ,

Az emberiség az előállított élelmiszerek egyharmadát minden évben a kukába dobja – az élelmiszer-pazarlás soha nem látott mértékeket ölt, ami természetesen sem az egyénnek, sem a gazdaságnak, sem a környezetnek nem jó. A tudatosabb vásárlás mellett a fel nem használt élelmiszerek eltárolása is segíthet abban, hogy csökkentsd a kidobott élelem mennyiségét.

Az általános szabály az, hogy a lefagyasztott ételeket lehetőleg egy éven belül fel kell használni, de vannak eltérések. Az alábbiakban néhány gyakori, fagyasztható élelmiszerről adjuk meg, hogy legfeljebb mennyi ideig érdemes őket jégen tartani.

  • Húsok: 1 év
  • Gyümölcsök szirupban: 1 év
  • Fehér húsú halak: 8 hónap
  • Felnyitott zacskós mirelit gyümölcs: 8 hónap
  • Sótlan vaj: 8 hónap
  • Sózott vaj: 4 hónap
  • Gyümölcslé: 6 hónap
  • Olajos halak: 4 hónap
  • Tészták: 4 hónap
  • Jégkrém: 4 hónap
  • Levesek és szószok: 3 hónap
  • Kenyér tészta: 3 hónap

A fagyasztóba sokkal több nyers, félkész és kész étel kerülhet, mint gondolnád.

Nyugodtan lefagyaszthatod a főtt tésztát, a főtt rizst, a különféle magvakat (így nem fognak megavasodni), a vajat, a sajtokat, a meghámozott banánt, a szeletelt kenyeret, a fűszernövényeket, természetesen a nyers és főtt húsokat, de akár a bort, sőt a tojást is, utóbbit kisebb tárolókban tartva, például akár jégkockatartókba öntve.

Ez egy remek módja annak, hogy ha egy recepthez több sárgája vagy fehérje kell, akkor a tojás megmaradó részét ne kelljen eldobnod, később viszont egy másik recepthez felhasználhasd.

Ezek az élelmiszerek kiolvasztva sem veszítenek jelentősen a minőségükből, továbbra is élvezhetőek maradnak.