5 fagyasztási praktika, hogy kiolvasztva is frissek legyenek az ételek

Zabolai Margit
Írta: ,

Az emberiség az előállított élelmiszerek egyharmadát minden évben a kukába dobja – az élelmiszer-pazarlás soha nem látott mértékeket ölt, ami természetesen sem az egyénnek, sem a gazdaságnak, sem a környezetnek nem jó. A tudatosabb vásárlás mellett a fel nem használt élelmiszerek eltárolása is segíthet abban, hogy csökkentsd a kidobott élelem mennyiségét.

Trükkök a fagyasztáshoz, hogy a legjobb minőséget érd el Kép forrása: Shebeko/depositphotos.com

Ahhoz, hogy a kiolvasztott ételek is élvezetesek legyenek, fagyasztáskor nem árt figyelembe venni néhány dolgot. Mielőtt a fagyasztóba tennéd, mindig várd meg, hogy az adott élelmiszer legalább szobahőmérsékletre hűljön. Mindent zárható tasakokban vagy edényekben tárolj; a kimondottan fagyasztásra szánt, zárható tasakokban tartott gyümölcsök kevésbé fognak összefagyni, mint a sima nejlonzacskóba kötött darabok, így később sokkal kényelmesebb felhasználni őket például smoothie-khoz vagy fagylaltokhoz.

Tartsd észben, hogy a magas víztartalmú élelmiszerek kiolvasztás után nem kapják vissza az eredeti állagukat, bár ettől még felhasználhatóak. Igyekezz mindent a lehető legfrissebben lefagyasztani, a kiolvadt húst pedig soha, semmilyen körülmények között ne fagyaszd már újra. Győződj meg róla, hogy a fagyasztód nincs túlpakolva, tud benne cirkulálni a levegő, így mindenhol egyenletes marad a hőmérséklet!

A fagyasztó remek kis találmány, tökéletes módja annak, hogy a fel nem használt élelmiszer felhasználhatósági idejét megnöveld, így legyen alkalmad elfogyasztani.

De ha mindent meggondolatlanul bepakolsz ide, akkor egyrészt csak fölösleges energiát fogyasztasz, másrészt csak egy kicsit tovább pakolgatod az ételeket, mielőtt kidobnád őket – ennek pedig nem sok értelme van.

Használd tudatosan a fagyasztódat, és valóban spórolhatsz az élelmiszereken!

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz