Jelképek a tányérodon – Ezt üzenik a gyümölcsök

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Jelképek a tányérodon – Ezt üzenik a gyümölcsök

Cikkünkben összegyűjtöttük néhány népszerű gyümölcs ‒ az alma, a barack, a dió, a körte és a szőlő ‒ jelentését. Minden, ami körülvesz minket, üzenetet hordoz. Mindnyájunknak nehéz az élete, de ha a hétköznapjainkban jelenlévő szimbólumokat értelmezzük, sok problémánkra megoldást találhatunk, és boldogabbak lehetünk.

Dió

Az értékes belső rész, a rejtett lényeg, a bölcsesség szimbóluma, amely csak nagy fáradság árán érhető el. Legtöbbször félbevágva ábrázolják, csonthéja a koponyát, belső magja az agyat jelképezi.

A keresztényégben a dió külső burka Krisztus teste, csonthéja a keresztfa, belseje pedig az isteni lényeg. A néphit szerint a dió az anyja méhében, majd a sziklasírban lévő Megváltót jelképezi, ezért karácsonykor és húsvétkor az ünnepi lakoma része.
Szőlő

Az antikvitásban Dionüszosz/Bacchus gyümölcse. Ezt az istent megváltóként tisztelték, mert adománya, a bor megszabadít a bánattól és életörömöt hirdet. 

A szőlőlugasban való időzés a békére, jólétre utal. A Bibliában azok az emberek, akiket Mózes előreküldött Kánaán felderítésére, egy hatalmas szőlőfürttel tértek vissza, botokkal a vállukon hozták a kánaáni bőség jelképét
 
A négy évszak közül az őszt szimbolizálja, és a szeptemberhez, a termények betakarításának hónapjához kapcsolódik.

 
Forrásmű: Szimbólumtár ‒ Jelképek, motívumok, témák az egyetemes és a magyar kultúrából (Balassi Kiadó 1997.)

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!