Ezért veszélyesek a divat diéták

Írta: ,

A „Fogyj három nap alatt három kilót!” és a „Hagyd ki ezt az élelmiszert, és bámulatos lesz a fogyás!” ígéretek nem csupán hamisak, hanem sokszor még veszélyesek is lehetnek. Bár a divat diéták ideig-óráig működhetnek és segítségükkel valóban beindulhat a fogyás, hosszútávon sajnos komoly kockázatokat rejtenek.

Veszélyesek a szélsőségek

1/6 Veszélyesek a szélsőségek

A különféle divat diéták általában valamilyen szélsőségre épülnek, pl. csak gyümölcsöt fogyaszthatsz napokon át, vagy éppen nem ehetsz semmilyen formában szénhidrátot, esetleg teljesen száműznöd kell a zsírokat.

Ilyen esetekben a szervezeted szinte bepánikol, és felhasznál minden elérhető tartalékot, tehát beindulhat a fogyás, ám ha újra normálisan kezdesz enni (akkor is, ha az még mindig diétás), nem fogsz fogyni.

Sőt sajnos gyakran megesik, hogy még kalóriaszegény étkezés mellett sem mozdul lefelé a mérleg nyelve, pontosan azért, mert előzőleg éheztetted a testedet.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy nem véletlenül van szüksége a szervezetnek a sok-sok tápanyagra: mindennek, így a zsírnak és a szénhidrátnak is komoly szerepe van.

Nem mumus a szénhidrát és a zsír

2/6 Nem mumus a szénhidrát és a zsír

Rengeteg diéta épül a szénhidrát és a zsír mellőzésére, szélsőséges esetekben pedig ezek teljes kizárására, pedig ezekkel az étrendekkel sokkal többet ártasz, mint használsz.

Hogy csak a legalapvetőbb problémát említsük, rengeteg vitamin zsírban oldódik, és bizonyos zsírsavak sejtszinten is létfontosságúak, tehát szükség van rájuk.

Ugyanez igaz a szénhidrátokra: ők ugyancsak sejtszinten végeznek el alapvető funkciókat, de az immunanyag képzésben és még a kalcium-anyagcserébe is részt vesznek – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Szóval a két mumusnak beállított szénhidrátnak és a zsírnak akkor is szerepelnie kell az étrendedben, ha diétázol!

Ellenkező esetben nem csupán az ideiglenes fogyással, hanem hiánybetegségekkel és az élettani funkciók felborulásával is számolhatsz.

A minőség legyen több, ne a mennyiség

3/6 A minőség legyen több, ne a mennyiség

Bár hajlamos lehetsz elveszni a csodadiéták útvesztőjében, az biztos, hogy ha a minőséget növeled, miközben a mennyiséget csökkented, minden különösebb megerőltetés nélkül fogyni fogsz.

Sokan azzal védekeznek, hogy „nincs pénzük” a drága, minőségi alapanyagokra, sajnálják a pénzt arra a szénhidrát csökkentett lisztre, aminek kilója 1500 forintba kerül.

Eközben beleraknak a kosarukba egy tábla tejcsokit (Éljen a csoki diéta!), aminek a kilóára gyakran 3000 forint felé szökik… Hol itt az arányosság?

A minőségi élelmiszereknek az az előnyük, hogy sokkal kevesebbet kell felhasználnod belőlük, miközben jóval hosszabb távon eltelítenek, nem emelik meg a vércukorszintedet, és még a fogyásban is segítenek.

Szóval, legközelebb mérlegelj az árakat illetően, mert van, amire igenis megéri több pénzt kiadni.

Márpedig nem vagyunk egyformák

4/6 Márpedig nem vagyunk egyformák

A divatdiéták másik lényeges veszélye, hogy úgy tekintenek az emberekre, mintha mindenki egyforma volna.

Mintha nem számítana, milyen munkát végzel, hány éves vagy, hány kilótól szeretnél megszabadulni, esetleg milyen betegségeid vannak...

Ha ezeket a kritériumokat nem veszed figyelembe, akkor az adott diéta szintén sokkal károsabb lehet az életedre, mint azt valaha elképzelted. Ezzel szemben egészen más eredményt érhetsz el, ha nem egy netről lementett mintaétrenddel próbálkozol, hanem személyesen konzultálsz egy szakemberrel.

Igen, ez nyilván drágább, de nem kerül többe, mint a különféle, villámgyors fogyást ígérő „csodaszerek”, amikre jó eséllyel legalább egyszer már te is költöttél.

 

Hosszútávon tarthatatlanok

5/6 Hosszútávon tarthatatlanok

Bármelyik divat diétát választod, az biztos, hogy hosszútávon nem fogod tudni tartani, hiszen a nevében is benne van: diéta, és nem életmód.

Ahogy korábban írtuk, a szélsőséges étrend könnyen jojó effektushoz vezethet, illetve ahhoz, hogy a fogyást kalóriaszegény ételekkel sem tudod majd folytatni. További gond a tarthatatlanság rovására, hogy a monotonitás nem csupán veszélyes, rendkívül unalmas is.

Ne feledd, hogy csak kevesen bírnak egy hétig káposztalevesen, rizsen, túrón, vagy éppen csirkemellen élni, a kiéhezett szervezet pedig szinte mindenkit a hűtő, a gyorskaják és az édességek felé irányít.

Akkor mit válassz?

6/6 Akkor mit válassz?

Először is ne akarj pár nap, hét alatt több tíz kilót lefogyni, hiszen a túlsúly sem ennyi idő alatt rakódott rád.

Másodszor ne a diéták között keresgélj, hanem válassz egy olyan életmódot, ami számodra is szimpatikus és tartható. Átmenthetsz egy-egy inspiráló ételt a követhetőnek tűnő diétákból, de ne tartsd magadat görcsösen egy adott étrendhez, hiszen jó eséllyel ezt nem is engedi meg az életviteled.

Végül pedig a hozzáállásodon kell nagyot változtatnod: ha sikerül lefogynod, akkor ne várd meg, míg mindent visszahízol!

Méredzkedj hetente egyszer, és igenis vedd szigorúbban az elkövetkezendő napokat, ha felcsúszott egy-két kiló.

Egyszerűen nem szabad hagyni, hogy öt-tíz kilót, vagy még komolyabb felesleget halmozz fel, hiszen sokkal könnyebb néhány napig jobban figyelni, mint kétségbeesetten csodadiéták után kutatni.