Ezért válaszd a savanyú káposztát - olcsó és könnyen elérhető superfood

Írta: ,

Hagyományos fogásnak számít télen minden, ami káposztából készül, de a savanyú káposzta olyan alapja az ételeknek, amit önmagában is fogyaszthatsz. Sőt, érdemes minél többször beiktatnod ezt a kedvező áron kapható ropogtatnivalót a mindennapjaidba. Mutatjuk, miért!

A bélrendszer legjobb barátja Kép forrása: thekitchn.com

1/5 A bélrendszer legjobb barátja

Bizonyára te is tisztában vagy vele, mennyire fontos, hogy bélrendszered a lehető legjobb állapotban legyen. Itt szívódnak fel a tápanyagok, ezért, ha a beleiddel probléma van, az általad elfogyasztott, egészséges ételek nem tudnak megfelelően hasznosulni.

Nem lesz olyan ellenálló a szervezeted, mint kellene, gyorsan megbetegszel sőt, könnyebben kialakulhatnak a különféle allergiák is.

A probiotikumokon, joghurtokon túl a káposzta is kiválóan erősíti a bélrendszeredet. Ez annak köszönhető, hogy az erjesztés során olyan baktériumok szabadulnak fel, amik pozitív hatást gyakorolnak a belekre.

Ez különösen nagy előny télen, amikor az antibiotikum-kúrák és a hasmenéssel járó betegségek rendszeresen előfordulnak.

Elősegíti az emésztést Kép forrása: olgasflavorfactory.com

2/5 Elősegíti az emésztést

A káposzta nem csak akkor igazán jó barátod, ha diétázol (mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, mint minden saláta-és káposztafélének).

A savanyú káposztának nagyon magas a rosttartalma is, így kedvező hatást gyakorol a bélmozgásra, gyorsítja az anyagcserét és elősegíti a zsírok hatékonyabb megemésztését.

Önmagában fogyasztva a legjobb választás, de a karácsonyi időszakot is pluszkilók nélkül vészelheted át a segítségével.

Hogyan? Készíts minél több káposztás fogást, és egyél sokszor savanyúság, saláta gyanánt káposztából készült finomságokat. A lehető legjobb (és az egyik legízletesebb) körethelyettesítő a párolt káposzta – gyorsan eltelít, és felpörgeti az emésztésedet.

Valóban superfood Kép forrása: jocooks.com

3/5 Valóban superfood

Ahhoz képest, milyen sok pozitív eredménye van a savanyú káposzta fogyasztásának, egyáltalán nem mérik aranyárban. Az emésztésre, bélrendszerre gyakorolt hatásán túl a káposzta valódi egészségmegőrző csodaszer.

Olyan vegyületek találhatóak benne, amik antioxidáns hatásúak, tehát segítenek megelőzni a betegségeket, illetve segítségével könnyebben legyűrheted a problémákat akkor, amikor már felütötték a fejüket.

Mivel gyulladáscsökkentő hatása is ismert, az összes gyulladással járó betegségre gyógyírt jelenthet. Erősíti az immunrendszert, és a gombás megbetegedések legyőzésében is a segítségedre lehet. Magas ásványi anyag, valamint nyomelem- és vitamintartalmáról még nem is beszéltük!

Mit tartogat még? Kép forrása: icookdifferent.com

4/5 Mit tartogat még?

A káposzta magas C-vitamintartalma köztudott, de azt kevesen tudják, miért őrzi ilyen hatékonyan immunerősítő funkcióját.

Ennek oka a tartósítási eljárásnak köszönhető, a savanyítás ugyanis nem jár hőkezeléssel, így a káposzta nem veszít magas tápanyag- és vitamintartalmából.

A C-vitaminon felül a savanyított káposzta tartalmaz még B1-, K-, E-, és B2-vitamint. Az említett vitaminokon felül van benne kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas és nátrium is.

További előnye, hogy az ízesítéshez használt fűszerek (pl. köménymag, babérlevél) ugyancsak gyógynövények, így a savanyú káposzta hatékonysága a fűszerezés során ugyancsak tovább nő.

Házilag ez is jobb Kép forrása: domesticdreamboat.com

5/5 Házilag ez is jobb

A legtöbb fogás egészségesebb és finomabb, ha házilag készíted el, és ez igaz a savanyított káposztákra is.

A nagyüzemi előállítás során – általában – tartósítószer és cukor kerül a káposzta mellé, a savanyítás pedig gyakran nem természetes módon megy végbe (hiszen ez időigényes), hanem mesterségesen savanyítják a káposztát, általában ecet hozzáadásával.

Így szinte egy hétköznapi savanyúságot kapunk, ami ugyan egészséges, de messze nem olyan hatékony, mint az eredeti, erjesztett savanyú káposzta.

A neten több receptet is találsz, ha időd engedi, érdemes kísérletezgetned, és figyelned a káposzta áldásos hatásait.

Így valószínű még olcsóbban meg is úszod a projektet, hiszen a káposztafejek kedvezőbb áron kaphatóak, mint a kész savanyított káposzták.