Ezért süss holland kakaóval - 5 szuper hatás, amit megköszön a tested

Írta: ,

Nem csak azért jó eredeti holland kakaóport tartani otthon, mert csakis ebből állítható elő az a finom, csokis ital, amit a nagyi is mindig készített, hanem azért is, mert a minőségi kakaópornak számos kedvező élettani hatása lehet. Az édesítést persze nem szabad túlzásba vinni, de ez a csodás finomság méltó helyet érdemelhet magának a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

Antidepresszáns Kép forrása: freepeople.com

1/5 Antidepresszáns

Elson Hass könyve szerint (Staying Healthy With Nutrition) a kakaópor segíthet megőrizni a lendületedet, és leküzdeni az állandó búskomorságot, szorongást, kimerültséget.

A klinikai depresszió kezelése természetesen orvosi segítséget igényel, de ha például csak egy húzósabb időszakon kell túlesned, akkor a holland kakaó használata jó szolgálatot tehet, elősegítheti ugyanis az endorfin termelését, ami a boldogságért felelős hormon.

A Tutti webáruházában a legjobb minőségű TUTTI Holland Kakaóporok közül választhat. A 20-22% kakaóvajat tartalmazó kakaópor színe vöröses mélybarna, íze rendkívül intenzív, kiválóan alkalmas sütemények, valamint főzött és vajas krémek elkészítéséhez is.

Antioxidánsok Kép forrása: passthecocoa.com

2/5 Antioxidánsok

Nem véletlen, hogy a maják a forró csokoládét az örök fiatalság italának, és minden betegséget legyőző csodaszernek tartották.

Mérésekkel ők talán még nem tudták kimutatni, hogy minden egyes grammnyi kakaóporban 43,6 milligrann flavonoid található, de az eredményét bizonyára ők is érezték.

A flavonoidok az antioxidánsok igen erős csoportját alkotják, így segítik a sejtek regenerálódását, ami azt jelenti, hogy segítenek megőrizni a fiatalságodat, ellenállóképességedet, és a betegségek utáni regenerálódás idejét is lerövidítik.

Egészségesebb keringés Kép forrása: asaucykitchen.com

3/5 Egészségesebb keringés

Az University of Michigan Health System (UMIM) tanulmánya szerint a tiszta kakaónak jó hatása van a keringésre, érrendszerre is.

Egyrészt azért, mert csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, de javítja a vér átfolyását az artériákon.

Természetesen a krónikus keringési panaszok esetében mindenképpen egyeztetned kell a kezelőorvosoddal vagy dietetikusoddal, de általánosságban elmondható, hogy a minőségi kakaópor nem csak megmelengeti a szívedet, de a vérellátásának is kimondottan jót tesz.

Csökkenti a PMS tüneteit Kép forrása: vanillaandbean.com

4/5 Csökkenti a PMS tüneteit

A menstruáció előtti hormonrohamra minden nő másképpen reagál.

Van, aki meg sem érzi a dolgot, mások hangulata hullámzó lehet ilyenkor, érzékenyebben reagálnak olyasmire, ami máskor talán nem is zavarná őket.

A kellemetlen tünetegyüttes szerencsére kellemes módszerekkel enyhíthető: a boldogsághormonokat felszabadító kakaó segít egyensúlyba hozni a hormonjaidat, és segítségével könnyebben vészelheted át ezt a periódust.

Szóval lábakat a kanapéra, elő egy nagy bögre forró kakaóval, és lazíts egy kicsit – ennyi jár neked!

5/5 Gyönyörű bőr

A Journal of Nutrition 2006-ban arról írt, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak kakaót, szebb a bőrük, egységesebb a bőrszerkezetük, és jobb a mikrokeringésük, valamint az oxigéncseréjük, így a bőrsejtjeik is erősebbek, ellenállóbbak, jobban regenerálódnak.

A kakaó ráadásul a nap káros hatásaival szemben is ellenállóbbá teszi a bőrt, és bár természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kakaószürcsölés után nem kellene a napvédelemre figyelned, ha rendszeresen fogyasztod ezt az egészséges táplálékot, azért a bőröd is bizonyosan hálás lesz majd.