Ezért próbáld ki a változatos chia magot! (Receptekkel)

Írta: ,

A chia mag az elmúlt időszakban lett ismét felkapott alapanyag, pedig története évszázadokkal korábbra tekint vissza. Dél- és Közép-Amerikában az egészség zálogaként ismerték, és elárulhatjuk: nem véletlenül!

Miért olyan egészséges? Kép forrása: voovooz.com

1/6 Miért olyan egészséges?

A chia mag nagyon jelentős antioxidáns, ám van egy óriási előnye a hasonló tulajdonságokkal bíró alapanyagokkal szemben: még főzés során sem veszíti el jótékony tartalmát.

Természetesen nyersen is fogyaszthatod, de nem feltétlenül kell ropogtatnod: a chia mag folyadékkal érintkezve megszívja magát, így kellemesen lággyá, kocsonyás állagúvá válik.

Gluténmentes, valamint tej és tojás nélkül is tálalhatod, így ha valamilyen érzékenységgel küzdesz, akkor is érdemes kipróbálnod!

Mi van még benne?

2/6 Mi van még benne?

Az említett antioxidáns tartalmán felül ki kell emelni, hogy a chia mag kiváló forrása a különféle esszenciális zsírsavaknak, márpedig ezek az építőkövek létfontosságúak azok számára, akik nem fogyasztanak elegendő halat, nem követik a mediterrán étrendet.

Nagyon magas a rosttartalma, ami ugyancsak lényeges, hiszen országunkban a rostfogyasztás sajnos kevésbé jelentős szempont a főzés során. Emellett ásványi anyag- és vitamintartalma szintén nem elhanyagolható, bővelkedik vasban, kalciumban, cinkben, magnéziumban, de még folsavban is.

És ne feledkezzünk meg fehérjetartalmáról sem!

Íztelen, mégis ízletes Kép forrása: sweetashoney.co

3/6 Íztelen, mégis ízletes

A chia mag egyik legnagyobb előnye sokoldalúságában rejlik: mivel gyakorlatilag íztelen, úgy illesztheted bele az étrendedbe, hogy szinte észre sem veszed. Ez kevés modern alapanyagról mondható el, főleg a magok esetében, amiknél valamilyen mellékízzel szinte mindig számolni kell.

Persze előfordulhat, hogy éppen a frissen tapasztalt, új íz az, ami meghozza a kedvedet az egészséges és modern alapanyagokhoz, de a chia mag esetében nem kell attól félned, hogy az első kóstolás után a teljes csomag az éléskamra mélyén landol, majd feledésbe is merül.

Hogyan használhatod?

4/6 Hogyan használhatod?

A chia mag egyik legjobb tulajdonsága sűrítő képessége, ugyanis az áztatás hatására annyira megszívja magát, hogy gélszerűvé válik. Emiatt sokan használják a tojás helyettesítésére, de bármilyen ételben megállja a helyét, amit szeretnél sűrűbbé, töményebbé, ezáltal gazdagabbá tenni.

Mivel nincs semmilyen mellékíze, sós és édes ételekhez is remekül passzol, kocsonyásító hatása miatt előszeretettel használják különféle zselés állagú desszertekhez. Ezen felül természetesen magában is fogyaszthatod, akár salátára, akár müzlibe szórhatod a látványos, apró magokat.

Chia puding Kép forrása: ohsheglows.com

5/6 Chia puding

A chia puding nagyon népszerű desszert az egészséges életmód híveinek körében – nem véletlenül. Közkedveltségének köszönhetően nem kell sokat keresgélned az interneten ahhoz, hogy különleges és ízletes ötletekre bukkanj. Ám ha szeretsz kísérletezgetni, akkor is kiváló alternatívát kínál számodra a chia mag.

1 dl tejhez (legjobb a növényi) kb. 15-20 gramm chia magot kell keverned, attól függően, mennyire sűrű pudingot szeretnél. Legyél óvatos! Az elején a puding nem fog besűrűsödni, néhány órára félre kell tenned. Az ízesítés pedig csak tőled függ: jöhet némi természetes édesítő, méz, kakaópor, vagy éppen vanília, de a tejet is lecserélheted gyümölcslére.

Gyümölcsös chia puding Kép forrása: myfussyeater.com

6/6 Gyümölcsös chia puding

Ha a tejet gyümölcslére cseréled, akkor máris újfajta pudingot kapsz, mint azt megszokhattad, de a chia pudinggal akár a gyümölcsbeviteledet is növelheted.

Ennek lehetséges módja, ha 0,5 dl tejbe 10-15 gramm chia magot teszel, majd vársz, míg megszívja magát. Ezután csak rá kell halmoznod az általad választott gyümölcspépet, vagy éppen házilag készített dzsemet.

Ha belejöttél a kísérletezgetésbe, bátran keverd is össze a pépesített idénygyümölcsöt a chia maggal! Amennyiben kellően lédús gyümölcsöt választottál, a tejet akár el is hagyhatod (vagy kiválthatod kevés citromleves vízzel, így a gyümölcs sem fog megbarnulni).