Ezért próbáld ki a változatos chia magot! (Receptekkel)

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A chia mag az elmúlt időszakban lett ismét felkapott alapanyag, pedig története évszázadokkal korábbra tekint vissza. Dél- és Közép-Amerikában az egészség zálogaként ismerték, és elárulhatjuk: nem véletlenül!

Miért olyan egészséges? Kép forrása: voovooz.com

A chia mag nagyon jelentős antioxidáns, ám van egy óriási előnye a hasonló tulajdonságokkal bíró alapanyagokkal szemben: még főzés során sem veszíti el jótékony tartalmát.

Természetesen nyersen is fogyaszthatod, de nem feltétlenül kell ropogtatnod: a chia mag folyadékkal érintkezve megszívja magát, így kellemesen lággyá, kocsonyás állagúvá válik.

Gluténmentes, valamint tej és tojás nélkül is tálalhatod, így ha valamilyen érzékenységgel küzdesz, akkor is érdemes kipróbálnod!

Mi van még benne?

Az említett antioxidáns tartalmán felül ki kell emelni, hogy a chia mag kiváló forrása a különféle esszenciális zsírsavaknak, márpedig ezek az építőkövek létfontosságúak azok számára, akik nem fogyasztanak elegendő halat, nem követik a mediterrán étrendet.

Nagyon magas a rosttartalma, ami ugyancsak lényeges, hiszen országunkban a rostfogyasztás sajnos kevésbé jelentős szempont a főzés során. Emellett ásványi anyag- és vitamintartalma szintén nem elhanyagolható, bővelkedik vasban, kalciumban, cinkben, magnéziumban, de még folsavban is.

És ne feledkezzünk meg fehérjetartalmáról sem!