Ezért (is) a nagymamád főztje a legfinomabb! A 2-3 hozzávalós főzés előnyei

Salat Száva
Írta: ,
Ezért (is) a nagymamád főztje a legfinomabb! A 2-3 hozzávalós főzés előnyei

Kép forrása: dev.sousstyle.com

A valódi gasztronómiai élmény az alapanyagok ismeretével indul. Később arra is rájövünk, hogy egy-egy fogás hozzávalóinak pusztán a kiváló minősége legalább annyira megbolondítja ízlelőbimbóinkat, mint a különlegesnek tartott bonyolult ételek ízorgiája. A minőségben és az egyszerűségben soha nem csalódhatunk. Őseink tudták ezt, nem is bonyolították túl a recepteket - háztáji friss hozzávalókból, kevés alapanyagból főztek, nem akármilyen fogásokat.

Van néhány nyomós érvünk az egyszerűség mellett, melyek egy életre eloszlatják még a konyhatündér-mítosz bűvöletében szorongók összes félelmét is. Végül is, az étel nem csak a test, hanem a lélek tápláléka is, érdemes örömmel készítenünk hát, amit megeszünk!

Jobban megőrizhetjük az alapanyagok karakterét

Húsokra, zöldségekre, de gyümölcsökre is igaz, hogy elsősorban az alap-hozzávaló ízéért döntünk egy fogás mellett. Szeretnénk minél többet kihozni belőle, ezért csak segítenünk kell az alapíznek érvényesülni, nem szabad elnyomnunk hasonlóan karakteres hozzávalókkal. Ezt főként a fűszerezéssel és a helyes arányok megtalálásával érhetjük el és biztosra megyünk, ha fűszerből sem használunk háromnál többet. Ez a krumplipaprikástól a lazacstake-ig a legtöbb fogásra igaz.

Tehermentesített emésztőrendszer

A legtöbb diétával és egészséges táplálkozással foglalkozó irányzat elismeri, hogy a szervezet öntisztító mechanizmusait elsősorban kiegyensúlyozott táplálkozással tarthatjuk fenn. Emésztőrendszerünk sokkal érzékenyebb, semhogy nehéz, bonyolult, túl fűszeres, túl zsíros és egyáltalán túl sokféle hozzávalót könnyedén fel tudna dolgozni. A bonyolult ételektől lelassul az anyagcsere, kiválasztási nehézségeket okoznak és sokáig a kajakóma „mámorában” tengődhetünk tőlük.

Kevesebb esélyünk van elrontani egy fogást

Egy hangulatos baráti vacsorához vagy vacsora-randihoz nem kell mindjárt boeuf bourgignion-nal kezdeni ahhoz, hogy elkápráztassuk meghívottjainkat. Válasszunk ki 2, maximum 3 hozzávalót és a lehető legegyszerűbb formában készítsük el! Biztosan sikerünk lesz, ráadásul önbizalmunk is további konyhai kalandokra sarkall majd. Mérget vehetünk rá, hogy barátaink vagy szerelmünk értünk jön el és nem a kétes kimenetelű főztünk miatt fogadta el a meghívást.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv