Ezért együnk hajdinát! + 2 hajdinás recept

Írta: ,

Ismeritek a hajdinát? Ezt a lisztes magja miatt a gabonafélékhez sorolt, ennek ellenére botanikailag a keserűfű-félék családjába tartozó növényt, amely a reformtáplálkozás egyik alapanyaga, és táplálkozás-élettani szempontból nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrend kialakításában? Ugye, hogy nem sokan ettetek még belőle készült ételt?  Sajnos nagyon ritkán kerül a magyar családok asztalára – pedig számos érv szól a fogyasztása mellett.

 

Edd magad egészségesre!

A hajdina vitaminok és ásványi anyagok kész tárháza.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz a csontok egészségét biztosító kalciumot (324 mg//100 g), az idegek és a hormonok működését befolyásoló magnéziumot (85 mg/100 g), a normál szívműködéshez nélkülözhetetlen káliumot (324 mg/100 g),  nátriumot (4,4 mg/100 g), a vérképzésben részt vevő vasat.

Ezen kívül a szervezet normál működésében szintén óriási szerepet játszó vitaminokat (a B-vitamin csoport csaknem minden tagját, E-vitamint, P-vitamint). Jelentős antioxidáns tartalma (flavonoidok) segítenek a káros szabadgyökök megkötésében, telítetlen zsírsavjai pedig a normál koleszterinszint kialakításában.

Mit nyerhetsz vele, ha beépíted az étrendedbe?

Hidd el: nagyon sokat! Segít megelőzni a vastag- és végbéldaganatok kialakulását, rendszeres fogyasztása támogatja a magas vérnyomás kezelését, javítja a májműködést, serkenti a vérkeringést, az emésztést, vérzéscsökkentő, megszünteti a kellemetlen szájszagot, erősíti a kötőszöveteket, gátolja a vérrögképződést, védi a szívet és az érrendszert.

Te rostos élet!

Az élelmi rostok egészségre gyakorolt hatásáról azt hiszem, nem lehet eleget beszélni. A hajdina rendkívül magas rosttartalma miatt nagyon ajánlott cukorbetegeknek, mert lassítja a szénhidrátok felszívódását (glikémiás indexe 55-59%,), szívbetegeknek, mert csökkenti a koleszterin-szintet, fogyókúrázóknak, mert hosszú időre teltségérzetet biztosít.

De mégis: mire használhatom?

A kereskedelemben hántolt egész mag, pehely, és liszt formájában kapható. Leggyakrabban főtt kásaként fogyasztják. Készíthető belőle száraztészta, lepény, málé. Használható töltelékekbe, hurkába, lisztjét más liszttel keverve kenyérfélékhez, fűszerezett zöldségekkel töltött tésztafélékhez, vagy fűszeres ételek sűrítésére. A hajdinakását megszórhatjuk apróra vágott metélőhagymával, bazsalikommal, kakukkfűvel, fokhagymával, tárkonnyal, vöröshagymával ízesítve is.

Plusz két egyszerű recept – kedvcsinálónak!

HAJDINÁS KÁPOSZTALEVES

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 80 dkg fejes káposzta, 30 dkg hajdina, olaj, vöröshagyma, kakukkfű, só, bors

A vöröshagymát, a répát felkockázzuk, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön megpirítjuk és összekeverjük a zöldségekkel. Fűszerezzük, felöntjük 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt puhára főzzük.

MEGGYES HAJDINAKÁSA

Hozzávalók: 70 dkg hajdina, olaj, 30 dkg méz, 50 dkg meggy, fahéj, só

A megmosott hajdinát az olajon megpirítjuk, felöntjük 2 liternyi vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az
alaposan megmosott gyümölcsöt belekeverjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!