Ezért egyél sok rostot: elkerülheted a legfőbb betegségeket

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A rostfogyasztás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, főleg manapság, amikor sajnos a legtöbb természetes élelmiszer sokak napirendjében hátraszorul. Minden eddiginél kevesebb alapanyagra építő, javarészt feldolgozott ételeket fogyasztunk, pedig a rostfogyasztás létfontosságú.

Az egészséges és rendszeres emésztés alapja

Azok az élelmiszerek, alapanyagok, amik valóban sok rostot tartalmaznak, garantálják a rendszeres és az egészséges emésztést.

Ez messze nem csak az ideális testsúly elérésében, megtartásban létfontosságú, bár kétségtelen, hogy a magas rostfogyasztás magával vonja a gyorsabb anyagcserét.

Mindehhez nincs másra szükségünk, mint elegendő folyadékra, ugyanis hatására a rostok megduzzadnak, és könnyen távoznak a szervezetből.


Ételek az egészséges bélműködésért


Amennyiben megfelelő mennyiségű vizet veszünk magunkhoz, úgy elkerülhetjük, hogy a sok rost megrekedjen az emésztőrendszerünkben, valóban hozzájáruljon az egészséges emésztéshez.

Ráadásképpen elérhetjük, hogy jóval hamarabb és alacsonyabb kalóriatartalmú ételekkel jól lakjunk, miközben bélrendszerünk a megduzzadt rostoknak köszönhetően könnyedén megtisztul.

Kiváló hatással van a vércukorszintre

Korunk egyik jelentős problémája a cukorbetegség, amit sajnos sokan egészen addig nem vesznek komolyan, amíg valóban veszélyes helyzetbe nem kerülnek.

A rostfogyasztás azon tényezők közé sorolható, melyek hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához, ezáltal létfontosságúak a veszélyes betegség megelőzését illetően.

A rostok már a gyomorban is zselészerű anyagot képeznek, ezáltal a korábban említett telítettségérzést okozzák.

Mindez nem csupán az alkatunknak tesz jót, hanem a vércukorszintünknek is, hiszen a kiegyenlítettebb, lassabb felszívódás hozzájárul az inzulintermelés egyenletes fokozódásához.

Ezzel elkerülhető a vércukorszint jelentős ingadozása, tehát a farkaséhség megszűnik, a cukorbetegség kialakulásának esélye pedig jelentősen csökken.