Ezért egyél mindennap gyümölcsöt

Írta: ,

Összeváltogattunk néhány nyomós érvet, amely a gyümölcsfogyasztás mellett szól. Meggyőződésünk, hogy egészségesebb és derűsebb leszel, ha mindennap fogyasztod őket.

Éretten fogyaszd

1/7 Éretten fogyaszd

Csak a teljesen érett gyümölcs a teljes értékű. Érdemes kivárnod a teljes érés idejét, hogy az ízek élvezhetőek legyenek, és a tápláló anyagokat is maximális mennyiségben magadhoz vehesd.

Legjobb, ha nyersen és éretten eszed a gyümölcsöket, mert a feldolgozás valamilyen fokon csökkenti az értéküket
Persze feldolgozott formában is fogyaszthatod őket, hiszen a gyümölcs feldolgozva is gyümölcs, és ha beiktatod az étkezésedbe, az mindenképpen nyereség – de a szervezeted nyersen tudja legjobban hasznosítani a hatóanyagait.
Egészségőreink

2/7 Egészségőreink

A gyümölcsökben lévő anyagok, vagyis a cukrok, savak, olajok, vitaminok, ásványi sók, színezékek létfontosságúak szervezetünk egészséges működéséhez, és erős védelmi rendszert alkotnak a betegségek kialakulásának megelőzésében, lassítva az öregedés folyamatát.

Értékes, hasznos anyagaik könnyen, gyorsan és jól hatnak, és a legkevésbé terhelik meg a szervezetedet.
… hogy be ne „rozsdásodj”

3/7 … hogy be ne „rozsdásodj”

Sejtjeink oxigént használnak fel az életműködésükhöz. Az élet fenntartásához szükséges folyamatos oxidáció (égetés) rossz irányt is vehet, mint amikor a vaj megavasodik, vagy a vas berozsdásodik. 
A gyümölcsök megfogják a szabadgyököket. A szabadgyökök keletkezése és léte szintén az oxidációs folyamatokhoz kötődik: amíg a sejtek oxigént égetnek el, nagy számban képződnek szabadgyökök. Ezek bizonytalan állapotúak, elektronokra éhesek. 
Az elektront elvonják a környező sejtekből, és magukba építik, így stabilizálódnak. Közben a test távolabbi sejtjeiben lép fel elektronhiány, amitől ezek válnak bizonytalanná.
Elektronszerző láncreakció alakulhat ki. Az antioxidánsok hozzák helyre az egyensúlyt, és állítják vissza a támadható állapotba került szervezet egészségét úgy, hogy saját elektronjaikat adják a szabadgyököknek, és ezzel semlegesítik őket. 
Külső hatásokra megnő szervezetünkben a szabadgyökök száma, amelyek károsítják testünket. Ilyen ok a szennyezés, a sugárzások, a dohányfüst, a telített zsírsavak túlsúlya a táplálkozásban, a lelki feszültséggel teli életmód
A szabadgyökök felhalmozódása súlyos betegségek kialakulásához vezet. 
Magas víztartalom

4/7 Magas víztartalom

A lédús gyümölcsök nagy arányban (80-90 százalékban) tartalmaznak vizet. Biológiai értékük messze nagyobb az ásványvizekénél is. 
Sokféle tápanyag friss oldatát hordozzák magukban, és nem távoznak gyorsan a szervezetből, mint az ivóvíz, vagyis lassabban szívódnak fel, és közben nem terhelik a szívet és a vesét. 
A szénhidrátok közül a gyümölcsökben cukorból van a legtöbb. Ennek zöme könnyen és gyorsan felszívódó gyümölcs- és szőlőcukor. Ezért képesek a gyümölcsök gyorsan megszüntetni a fáradtságot, és frissítenek. 
Más cukrokkal ellentétben a gyümölcsökben lévő cukor nem kelt szomjúságérzetet
Méregtelenítés

5/7 Méregtelenítés

A gyümölcsökben lévő pektin megköti a szervezetben a vizet és az idegen anyagokat, mérgeket, így azok ártalmatlanul távoznak. 
A nagy pektintartalom az oka a gyümölcsök jó kocsonyásító képességének is, amelyet gyümölcszselék, -ízek és -sajtok készítésekor használhatunk fel.
Főleg az alma, a birs, a ribiszke, az egres, a citrom és a narancs tartalmaz sok pektint.
Jótékony savak

6/7 Jótékony savak

A szerves savak, mint az almasav, a borkősav, a citromsav segítik a bélmozgást, semlegesítik a bélcsatornában keletkező bomlástermékeket. 
A savaktól lesz üde a friss gyümölcs. A málnában, a meggyben, a ribizliben, az egresben és a birsben különösen sok sav fordul elő. 
Fehérje, szénhidrát, zsír

7/7 Fehérje, szénhidrát, zsír

A lédús gyümölcsökben kevés fehérje van, zsír pedig szinte semmi. A magvakban viszont sok a zsír, telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek jó hatásúak. 

A dió, a mandula és a mogyoró különösen gazdag ilyen növényi zsiradékban.