Ezektől az ételektől a bőröd is jól fog lakni! (Receptekkel)

Írta: ,

Mutatunk pár finomságot, amitől még ragyogóbb, erősebb és egészségesebb lesz a bőröd! Persze pótolhatod ezeket vitaminkapszulákkal is, de azért mégiscsak jobb egy kis csoki szuflé vagy egy avokádósaláta, igaz?

Avokádó Kép forrása: closetcooking.com

1/5 Avokádó

Több kutatás is foglalkozott már azzal, milyen pozitív hatásai vannak ennek a gyümölcsnek. A laboratóriumi tesztek többek között azt mutatták ki, hogy az avokádóban lévő zsírok segítenek az UV sugárzás okozta hámsérüléseknél, valamint tele van A-, D- és E-vitaminnal, ami segít a regenerálódásban, sőt, a kisebb ráncokat is képest feltölteni.

Avokádós salsa dip:

Egy avokádót és 2 nagyobb paradicsomot vágj 1x1 centis kockákra. Apríts fe egy csomag koriandert is és keverd össze a hozzávalókat. Végül sózd, borsozd és locsold rá fél citrom levét.

Csokoládé Kép forrása: rougeframboise.com

2/5 Csokoládé

A csokiban rengeteg antioxidáns van, ezért akár minden nap ehetsz belőle, persze csak mértékkel, hiszen olyan zsírokat is tartalmaz, amik elősegítik a pattanások kialakulását. (Egyébként ez vonatkozik az olajos magokra is).

Ez az étel is védi a bőrödet a káros környezeti hatásoktól, és azáltal, hogy javítja a bőr állagát, feszesít is.

Csoki szuflé:

Egy fél tábla étcsokit olvassz fel vízgőz felett, és amikor már nem forró, a gőz fölött keverj hozzá 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál lisztet, és 2 evőkanál porcukrot. Öntsd a tésztát 2 pici szuflé formába és 160 fokos sütőben süsd kb. 20 percig.

Sütőtök Kép forrása: recapo.com

3/5 Sütőtök

A húsa olyan enzimeket és savakat tartalmaz, amik rugalmassá és simává teszik a bőrödet. A tökmag pedig telis-tele van cinkkel, ami az aknés bőr ellenszere. Ha minden nap eszel belőle egy marékkal, az segíti az apró sebek begyógyulását és megelőzi a pattanások kialakulását.

Sütőtökös rétes:

Főzd 10 percig a kocára vágott 40 dkg sütőtököt, majd pürésítsd, tegyél hozzá egy pici vajat, őrölt szerecsendiót, citromhéjat, fahéjat és 4 evőkanál barna cukrot. 2 marék pirított, pucolt tökmagot is szórj a keverékbe a végén. A réteslapot terítsd ki, kend meg olvasztott vajjal és simítsd bele a tölteléket. Csavard fel, kend meg a tetejét is vajjal, és süsd 20 percig 180 fokon.

Sárgarépa Kép forrása: cleancuisineandmore.com

4/5 Sárgarépa

A béta-karotin (az A-vitamin provitaminja) ellenállóbbá teszi a bőrödet a nap káros sugaraival szemben, de a bőr sejtjeit is védi a kórokozóktól. Emellett, ha már van valamilyen sérülés vagy gyulladás a bőrödön,

Répakrémleves:

Olívaolajon párold egy kicsit a fél kiló felszeletelt répát, és ha már picit puhult, engedd fel csirkealaplével.

Tegyél a levesbe egy szelet friss gyömbért, szerecsendiót, egy evőkanál mézet és egy citromkarikát. Főzd 15 percig, vedd ki belőle a gyömbért és a citromkarikát, majd turmixold össze az egészet. Tedd vissza a tűzre, önts bele fél deci főzőtejszínt és forrald fel. A végén csepegtess bele pár csepp citromlevet és szórj a tetejére egy marék apróra vágott friss petrezselymet.

Brokkoli Kép forrása: rainbowdelicious.com

5/5 Brokkoli

Ebben a zöldségben van egy olyan anyag (szulforafán), amit a rák egyik természetes ellenszereként tartanak számon. Segíti a D-vitamin felszívódását, ami természetes úton csak a napfénnyel jut a szervezetedbe. Már kísérleteznek azzal, hogy ezt az anyagot napvédőkrémekbe tegyék, mert így egyszerre védené és táplálná a bőrt.

Brokkoli tallérok:

Egy egész brokkolit darabolj fel a virágaira, és főzd 2 percig lobogó vízben. Dobd aprítógépbe a zöldséget, egy tojást, egy vízbe áztatott, kinyomkodott rozsos zsemlét, 2 evőkanál lisztet, egy kiskanál sót, borsot és egy fej fokhagymát. Egy serpenyőben melegíts olívaolajat és kis adagokban süsd meg a tallérok mindkét oldalát.