Ezekkel a konyhai hibákkal megmérgezheted a családodat - 4 örökérvényű szabály

Zabolai Margit
Írta: ,

Itt készül a reggeli, a vasárnapi ebéd, a finom sütemények és a kávé, amit a vendégek elé teszel. Mindenki tudja, hogy a konyhát érdemes tisztán tartani, és biztosan te is odafigyelsz erre – de lehet, hogy főzés vagy takarítás közben tudtodon kívül is elkövetsz néhány hibát, amiért nagy árat fizethettek. Te tudtad, hogy mit szabad és mit nem, ha konyhai higiéniáról van szó?

Megmosod a csirkét

A szabály: soha ne tedd a csap alá a húst!

Ősrégi vita, hogy a nyers csirkehúst elkészítés előtt meg kell-e mosni vagy sem, a szakértők azonban egybehangzóan állítják: ne tedd! Tény, hogy a nyers csirkehúson lévő szalmonella vírus súlyos fertőzéseket okozhat, de ezt, ha jelen van, egy egyszerű átmosással úgysem tudod maradéktalanul eltüntetni, tehát teljesen fölöslegesen mosod meg a húst. A hőkezelés viszont elpusztítja a vírust, tehát a főzés vagy sütés során veszélytelenné válik – vagyis az átmosás megint csak felesleges volt.

A hús csap alá tartásával tehát nem nyersz semmit, ellenben sokat kockáztatsz: a szétfröccsenő vízzel ugyanis a fertőzés olyan helyekre is eljuthat, ahová nem is gondolnád, és később más élelmiszerekről, evőeszközökről, poharakról ténylegesen megbetegítheti a családodat.

belchonock/depositphotos.com

Ugyanazzal a késsel vágsz fel mindent

A szabály: használj külön kést a húsokhoz, zöldségekhez, tejtermékekhez!

Lehet, hogy haladósabbnak tűnik, és mosogatni is kevesebbet kell utána, mégsem jó ötlet a vacsora előkészítéséhez egyetlen kést használni. Az egyes élelmiszerekről ugyanis kórokozók kerülhetnek át más élelmiszerekre, és mivel ezeket nem ugyanannyi ideig hőkezeled – a zöldségek például később kerülnek a serpenyőbe, mint a hús, mert hamarabb megpuhulnak, esetleg nem is főzöd őket – élelmiszer-biztonsági szempontból nem jó ötlet ugyanazt a kést használni mindenhez. Ugyanez a szabály érvényes a vágódeszkára is! Amin nyers húst vágsz, ne vágj zöldséget vagy gyümölcsöt is!

ufabizphoto/depositphotos.com

A mosogatószivaccsal törlöd le a pultot

A szabály: Ne vidd át a baktériumokat egyik helyről a másikra!

Kéznél van és praktikus, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy a mosogatószivacs állandóan nedves környezetet biztosít a baktériumoknak, amelyek a rajta maradt zsírfoltokban, élelmiszer-maradékokban vígan szaporodnak, így amikor a mosogatószivaccsal törlöd le a konyhapultot vagy az étkezőasztalt, könnyen lehet, hogy nagyobb koszt csinálsz.

Érdemes külön szivacsot vagy konyharuhát tartani erre a célra, hiszen míg az étkészletet mosogatás után folyóvízzel át is öblíted, addig a pult letörlésekor erre nincs lehetőség, vagyis sokkal nagyobb a fertőzésveszély. Használat után a mosogatószivacsot egyébként is mindig érdemes alaposan kimosni, hagyni megszáradni, és néhány naponta nedvesen betenni fél percre a mikróba, hogy fertőtlenítsd (vigyázz a gyulladásveszélyre, és arra, hogy a szivacs forró lesz!), átlagosan kéthetente pedig érdemes lecserélni.

elenathewise/depositphotos.com

A konyharuhával törölsz le mindent IS

A szabály: Használj külön törlőrongyot, és inkább csepegtetve száríts!

Akárcsak a mosogatószivacs, a konyharuha esetében is igaz, hogy körültekintően kell bánnod vele. Mivel mindig kéznél van, ezzel törlöd le a kicsöppenő ételt, italt, beletörlöd a kezed ételkészítés közben, mosogatáskor, majd ezzel törlöd el a vizespoharat, mielőtt inni adsz belőle a gyereknek… Nem jó ötlet, ugye? Használd körültekintően a konyharuhát, rendszeresen cseréld, mosd magasabb hőfokon, akár fehérítő programon, és mosogatás után ha lehet, ne törölgesd az edényeket, poharakat, hanem hagyd őket lecsepegni, ez a leghigiénikusabb eljárás.

belchonock/depositphotos.com

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!