8 dolog, amit enned kell, ha dúsabb hajat és sűrűbb szempillát akarsz

Irimiás Alíz
Írta: ,
8 dolog, amit enned kell, ha dúsabb hajat és sűrűbb szempillát akarsz

Kép forrása: unsplash

Soha nem volt olyan egészséges és dús a hajam felnőttkoromban, mint amikor terhes voltam. Mintha a szervezetem a legjobbat hozta volna ki magából abban a 9 hónapban. Nemcsak jól éreztem magam, de oda is figyeltem arra, hogy egészségesen egyek, és a babámnak is a lehető legtáplálóbb ételekből juttassak a szervezetébe a fejlődéshez.

A hajunk pont olyan, mint a bőrünk – az egész szervezetünk egészségéről árulkodik. A hajat felépítő sejtjeink állandó, rendszeres utánpótlást követelnek a legfőbb táplálékokból, csakúgy, mint az őzike szemekről gondoskodó, gyorsan növő, dús szempillák. Ahhoz, hogy valóban dús hajunk és sűrű szempillánk nőjön, az alábbi ételeket fogyasszuk rendszeresen!

Fehérjék

A hajunkat fehérjerészecskék alkotják, ezért elengedhetetlen az étrendből a gazdag fehérjeforrás, csak így lehet erős és egészséges a hajunk, illetve a szempillánk. Ha nem kapnak megfelelő fehérje-utánpótlást, akkor szárazzá, gyengévé és töredezetté válnak a tincseink. A fehérjeszegény diéta gátolja a haj növekedését, sőt, hajhulláshoz is vezethet. Csirke, pulyka, hal, tejtermékek és tojás – mind kiváló fehérjeforrás. A vegák számára az olajos magvakat (földimogyoró, dió, kesudió, mandula stb.) és a babféléket ajánlják.

Vasforrás

A vas különösen fontos ásvány, ami széppé varázsolja a hajunkat. Az alacsony vasszint a hajhullás egyik legfőbb oka.

Az állatok húsában található vas egy az egyben beépül a szervezetünkbe fogyasztás után, azaz a vörös húsok jelentősen emelhetik a vasszintet.

A vegák lencse, spenót, brokkoli, zöldsaláták és egyéb zöld növények fogyasztásával tornázhatják fel a vasszintjüket, ám jóval nehezebb dolguk van, mint akik vasban gazdag húsokat fogyasztanak.

C-vitamin

A C-vitamin segíti a vas beépülését, ezért érdemes együtt fogyasztani a vasban gazdag ételekkel, illetve antioxidáns hatású, és a kollagéntermelésben is segít: megerősíti a kapillárisok falát, amelyek a hajszálak vérellátásáról gondoskodnak, és ragyogóvá teszi a szempillákat is. A legjobb C-vitamin-forrás az áfonya, a szeder, a brokkoli, a guava, a kivi, a narancs, az eper, a paprika és az édeskrumpli.

Kép forrása: pexels.com

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak azért rendkívül fontosak a szervezetünk számára, mert mi magunk képtelenek vagyunk azt előállítani, ezért mindenképp kívülről kell bevinnünk. Az omega-3 felel a hajunk és a fejbőrünk hidratáltságáért.

Az omega-3 zsírsavakat olajos halakból (lazac, hering, szardínia, pisztráng és makréla) nyerhetjük ki, valamint avokádóból, tökmagból és dióból.

A-vitamin

Az A-vitamin felel a hajunk és a fejbőrünk faggyúellátásáért. Ha nincs belőle kellő mennyiség a szervezetünkben, akkor kiszáradhat és korpás lehet a fejbőrünk. A legjobb A-vitamin-források a béta-karotinban gazdag, narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök: a sárgarépa, a sütőtök, a narancs, a kajszibarack, az édeskrumpli, a mangó és a sárgadinnye.

Cink és szelén

A fejbőrünk egészségéért más fontos ásványi anyagok is felelősek, így a cink és a szelén. A cinkhiány következtében száraz fejbőr és hajhullás is kialakulhat. A teljes kiőrlésű gabonák gazdag cinkforrást jelentenek, illetve a marhahús és a tojás is növeli a cinkszintet.

E-vitamin

A nap sugarai károsíthatják a hajunkat, ezért kifejezetten fontos, hogy E-vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk: az olajos magvak nemcsak E-vitaminban, hanem cinkben és szelénben is gazdag tápláléknak számítanak. Pompás forrása még az avokádó.

Biotin

A túl alacsony biotinszint töredezetté teszi a hajat, sőt hajhullást és a szempillák elvesztését is okozhatja.

A legjobb biotinforrás a tojássárgája, a máj, a szójaliszt, az élesztő és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Bár manapság már az iparilag előállított termékek is segíthetnek dúsabbá varázsolni a hajunkat és sűrűbbé tenni a szempillánkat, ha kellőképpen odafigyelünk az étkezésünkre, nem kell a mesterséges szépségipari termékeket keresnünk, hogy jól nézzünk ki a tükörben.