Ez történik a testeddel, ha kihagysz egy étkezést!

Póta Szilvia
Írta: ,

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy időnként kihagytunk egy-egy étkezést. Átalusszuk a reggelit, dolgozunk ebédidőben is, vagy későn érünk haza, és vacsora nélkül esünk be az ágyba. Mindez jelentéktelen apróságnak tűnik, egészen addig, amíg a rendszertelen étkezés állandó szokássá nem válik. Bár szervezeted reakciója nagyban függ a korodtól, illetve egészségi állapotodtól, hosszú távon kellemetlen következményekre számíthatsz!

Hangulatingadozásoktól szenvedsz Kép forrása: tumblr, modernhepburn

Az étkezések kihagyásának gyakran hangulatingadozás a következménye. Amikor a szervezetünk nem jut időben elég táplálékoz, akkor jelentősen leeshet a vércukorszintünk. Ilyenkor kínzó éhségérzet jelentkezhet, melyet remegés, fejfájás kísérhet. A folyamat stressz reakciót válthat ki a szervezetünkben, köszönhetően annak, hogy testünk túlélő üzemmódba kapcsol. Amikor energiatartalékaink jelentősen lecsökkennek, akkor szervezetünk stressz-válasszal reagál a veszélyre, ezzel is jelezve, hogy több üzemanyagra lenne szükségünk.

Ám a stresszhormon mennyiségének hirtelen megnövekedése számos negatív következménnyel járhat, bőrproblémákat, mentális instabilitást, és enyhe depressziót okozhat.

Nehezebben koncentrálsz a feladatodra Kép forrása: pexels.com

A vércukorszint leesése nem csupán a hangulatunkra lehet hatással, de a koncentrációs képességünket is befolyásolja. Ilyenkor még a legegyszerűbb feladat elvégzése is nehézséget okozhat.

Ennek az az oka, hogy agyműködésben kiemelt szerep jut a glükóznak. Minél kevesebb glükóz áll a szertevezeted rendelkezésére, annál nagyobb az esélye, hogy lankad a figyelmed. Nincs tehát semmi értelme kihagyni egy étkezést csak azért, hogy többet tudj dolgozni, hiszen ez a szokás rövid és hosszú távon egyaránt rontja a munkateljesítményedet. Mindig szakíts időt a reggelire, illetve az ebédre, így több feladatot fogsz tudni elvégezni és rövidebb időre lesz majd szükséged egy-egy feladathoz.