Ez történik a testeddel, ha kevés szénhidrátot fogyasztasz

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság a csapból is az folyik, hogy minél inkább lejjebb kell vinnünk a bevitt szénhidrátok mennyiségét, különben borítékolhatjuk a hízást. Sorra követik egymást a szénhidrát-csökkentett lisztek, péksütemények, különféle késztermékek. De valóban ennyire káros lenne a szénhidrát?

Miért működik? Kép forrása: marthastewart.com

Minden csodadiéta alapja az, hogy a módszer működik, lehet segítségével fogyni, ezért az emberek hisznek benne. A kérdés csupán az, milyen áron? De ne rohanjunk ennyire előre!

Nézzük meg először is, miért indul be a fogyás, ha kevesebb szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe!

Az emberek általában már tisztában vannak azzal, hogy a testünk elsődlegesen a szénhidrátokból merít energiát, ezt tudja a leggyorsabban hasznosítani. Ha nincs elegendő szénhidrát a szervezetünkben, akkor a tartalékokhoz, avagy a zsírokhoz nyúl, tehát elkezdünk fogyni.

Amennyiben ennek ellenkezője történik, túl sok szénhidrát kerül a testünkbe, a szervezet raktározni kezd az ínségesebb időkre, tehát elkezdünk hízni. Ez mindennek az alapja, és ezért van az, hogy a kevesebb szénhidrát hatására csökken a testsúlyunk.

Egyszerű a képlet, de akkor mi a gond?

Akkor mi ezzel a baj? Kép forrása: deliciouslyella.com

Semmi gond nincs a szénhidrátmegvonással egészen addig, amíg az nem drasztikus. Sokak számára (főleg, akik jelentős túlsúllyal bírnak), a drasztikusnak számító csökkentés csupán egészséges keretek közé viszi az értékeket.

Ám még nekik sem szabad túl hirtelen változtatniuk szokásaikon.

Senki sem tesz jót magával akkor, ha szinte semennyi szénhidrátot nem visz be a szervezetébe, esetleg el kezd rettegni tőle, mert attól tart, azonnal beindul a hízás, ha ismét normálisan kezd el étkezni.

Nagy hiba, hogy manapság a szénhidrát ekkora mumus lett. Sokan, akik a szénhidrátmentes étkezést hirdetik, nem is tesznek különbséget lassú- és gyorsfelszívódású szénhidrátok között. Pedig ez lenne az alapvető!

Utóbbiak valóban megterhelik a vércukorszintet, és elsődlegesen járulnak hozzá a hízáshoz, de előbbiek csak és kizárólag hasznot hajtanak. Akkor is, ha fogyni szeretnél!