Ez az 5 legegészségesebb zöldség a világon

Írta: ,

Ősszel és télen a szervezetünknek dupla annyi vitaminra van szüksége, mint nyáron, amikor már a napfényből is D-vitaminhoz juthatunk, ezért ebben az időszakban érdemes a táplálkozásra még nagyobb figyelmet fordítani. Szerencsére itthon is elérhető a világ 5 legegészségesebb zöldsége, és ha tudatosan beépíted őket a napi étrendedbe, sokkal jobb lesz a közérzeted!

Borsó Kép forrása: connoisseurusveg.com

1/5 Borsó

Egy pohár borsó körülbelül nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint a spenót, és ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is.

Kevésbé ismert tény, hogy a zöldborsó bővelkedik magnéziumban, emellett segít az emésztési zavarokban, és véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Hagyd el a megszokott elkészítési módokat, és szórd bele inkább a salátádba, vagy turbózd fel vele a reggeli omletted!

Brokkoli Kép forrása: damndelicious.net

2/5 Brokkoli

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz.

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor.

Kutatások bizonyítják, hogy az étrendbe beépítve a brokkolinak – a többi káposztafélével együtt – jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásának elkerülésében.

Fogyasztásának fő szezonja pedig éppen most van.

Paradicsom

3/5 Paradicsom

A paradicsom gazdag A- és K-vitaminban, fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és segít a különféle gyulladásos megbetegedések esetén.

Jótékony hatással van az emésztésre és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és remekül oltja a szomjúságot.

Használhatod külsőleg is, például arcpakolásnak zsíros, pattános bőr kezelésére, mert helyreállítja a bőr pH-értékét.

Hagyma Kép forrása: thecleandish.com

4/5 Hagyma

A hagymafélék baktériumölő hatását már őseink is felfedezték, és a mai modern háztartásokban is sokan használják meghűlés gyógyítására.

Felső légúti betegségek kezelésére pedig kitűnő gyógyszer a hagymatea.

Az illata nem díjnyertes, de már az egynapos kúra is segít a gyógyulás felgyorsításában.

Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, javítja a szívműködést, és a koleszterinszintet is szabályozza.

Articsóka Kép forrása: biowellnutrition.com

5/5 Articsóka

Az articsóka az egyik legkorábban megismert gyógynövényünk – a görögök és a rómaiak már ősidők óta használják emésztési zavaraik gyógyítására.

Csodaszer a felfúvódás esetén, és az érzékeny gyomor és bél gyógyítására.

Hasznos a diétázók étrendjében is, mert növeli a zsírlebontó képességet, és segíti az emésztést, valamint szabályozza a koleszterin képződését a májban.