Ez állhat a folytonos nassolási ingered mögött!

Póta Szilvia
Írta: ,

Te sem tudsz ellenállni a sós ropogtatnivalóknak, a csábítóan édes süteményeknek, vagy a gyors ételeknek, és időről-időre bűnbe esel? Nem vagy ezzel egyedül! Az egészségtelen ételek utáni sóvárgás sok ember életét megnehezíti, és kevesen tudják, hogyan szabjanak megálljt az állandó nassolási vágynak. Persze nincsen azzal semmi baj, ha alkalomadtán engedsz a kísértésnek, a gyakori falatozás azonban hamar elhízáshoz vezethet! Ahhoz, hogy megszabadulj a fölös kilóktól és leszámolj falási rohamokkal, fontos, hogy utánajárj, mi okozhatja a nassolásra érzett késztetést!

Az alváshiánynak számos negatív hatása lehet az egészségre nézve, többek között ez az egyik leggyakoribb oka a megnövekedett nassolási vágynak.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a rossz alvási szokások, és a fokozott étvágy között.

Egy kialvatlan éjszaka után szervezetünknek több energiára van szüksége, ahhoz, hogy legyőzze a fáradtságot, és a kimerültséget. Ilyenkor kisebb hangsúlyt fektetünk a tudatos táplálkozásra, és nagyobb eséllyel nyúlunk sós, vagy édes ételek után.

A Californiai Egyetem kutatói szerint ez utóbbi hátterében az áll, hogy az alváshiány megzavarja a komplex döntéshozatalért felelős frontális lebeny működését, melynek eredményeképpen nehezebben tudjuk visszatartani dühünket, ingerültségünket, és nassolási vágyunkat.

 

Amikor hosszabb időn keresztül stressz hatása alatt állunk, a testünk elkezd nagyobb mennyiségben kortizolt termelni. A kortizol gátolja a teltségérzet kialakulásáért felelős leptin hormonok termelődését, így fokozza az éhségérzetet.

A stressz következtében szervezetünk extra kalóriához próbál jutni, melynek segítségével felkészítheti testünket a jólétünket veszélyeztető fenyegetésekre. A folyamat hatására jobban kívánjuk az édességeket és a magas kalóriatartalmú ételeket. Fontos tehát, hogy azonosítod a stressz forrását és tudatosan próbáld meg elkerülni azt!

Az is jó megoldás lehet, ha különböző légző gyakorlatokat alkalmazol, sétálsz, kirándulni mész, vagy jógázol, ezek ugyanis mind nagyszerű eszközt jelenthetnek a szorongás ellen. Ha mégis rád tör a nassolási vágy, lehetőleg válassz inkább natúr magvakat, vagy fekete csokoládét!

 

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!